Zemlja dobija mali novi mini mesec. Neće biti prvi (ili poslednji)

Zemlja dobija mali novi mini mesec. Neće biti prvi (ili poslednji)

Zemlja će imati svoj sopstveni mini mesec od 29. septembra do 25. novembra. Novi, privremeni prijatelj redovnog Meseca je 2024 PT₅, asteroid uhvaćen iz grupe asteroida Arjuna (nazvane „Arjunas“).

Naš novi mini-mesec je prečnika otprilike 10 metara i biće zarobljen Zemljinom gravitacijom 57 dana. Mala je i slaba, tako da neće biti vidljiva okom ili malim teleskopima, ali će biti vidljiva većim teleskopima.

NASA definiše „mesece“ kao „prirodno formirana tela koja kruže oko planeta“. Intuitivno, mi o mesecima razmišljamo kao o velikim stenama koje se zadržavaju neko vreme, poput našeg meseca.

Astronomi su definisali mini mesece kao asteroide ili komete koje je planeta gravitaciono uhvatila na određeno vreme. Mali mini-meseci su veoma česti, ali oni koji su dovoljno veliki da ih se uoči su ređi.

2024 PT₅ je tek peti ikada otkriven mini-mesec koji je uhvatila Zemlja.

Mini-mesec je „privremeno uhvaćen orbiter“ ako završi najmanje jednu punu orbitu oko Zemlje pre nego što se vrati u svoju uobičajenu orbitu oko Sunca.

Ako je mini-mesec zarobljen Zemljinom gravitacijom, ali ne uspe da stigne do cele orbite, to je umesto toga „privremeno uhvaćen prelet“.

Dva Zemljina mini-meseca su bila „privremeno uhvaćena orbitera“, dok ostala tri (uključujući 2024 PT₅) spadaju u kategoriju „privremeno uhvaćenih letova“.

Mini-meseci su asteroidi iz velike populacije objekata blizu Zemlje (ili NEO) koji se privremeno zgrabe sa svoje orbite oko Sunca.

Objekti u blizini Zemlje se definišu kao prirodni fizički objekti koji lebde u svemiru, kao što su asteroidi (svemirske stene) ili komete (prljave svemirske snežne kugle napravljene od stena i leda), koji kruže oko Sunca i približavaju se na 1,3 puta udaljenosti Zemlje od Sunca u nekom trenutku njihove orbite.

Pošto su ovi objekti približno na istoj udaljenosti od Sunca kao i Zemlja, ponekad ih može uhvatiti Zemljina gravitacija.

2024 PT₅ i prethodni mini-mesec nazvan 2022 NKS₁ oba su snimljena sa grupe asteroida koji kruže oko Sunca na sličnoj udaljenosti od Zemlje, nazvanih Arjune. Arjuna je jedan od glavnih likova hinduističkog epa Mahabharata.

Prvi poznati mini mesec zvao se 1991 VG. Stigao je krajem 1991. i otišao početkom 1992. i kao 2024 PT₅ imao je oko 10 metara u prečniku.

Godine 2002, astronom amater Bill Ieung pronašao je ono što je mislio da je drugi mini-mesec: J002E3.

Međutim, pri bližem pregledu, objekat je pokazao spektar svetlosti što sugeriše da je obložen belom bojom koja sadrži titanijum oksid. Zatim je studija o tome kako se svetlost objekta menjala tokom vremena otkrila da njegov oblik podseća na nešto poput gornjeg stepena rakete.

Astronomi sada veruju da je J002E3 treća faza rakete Apolo Saturn V (S-IVB) umesto prirodnog mini meseca.

Zaokret J002E3 učinio je astronome malo opreznijim. Kada je 14. septembra 2006. primećen još jedan mini mesec (2006 RH₁₂₀), prvi put je klasifikovan kao veštački. Međutim, nakon više posmatranja ispostavilo se da je to prirodni mini-mesec prečnika oko 2-7 metara. 2006 RH₁₂₀ se zadržao od jula 2006. do jula 2007.

Sledeći mini mesec, 2020 CD₃, gravitaciono je hvatala Zemlja više od dve godine, što ga čini najdužim uhvaćenim mini mesecom do sada. Pobegao je iz Zemljine orbite u maju 2020. Ovaj mini-mesec imao je oko 1–2 metra u prečniku.

Astronomi amateri Gžegož  Duszanovicz i Jordi Camarasa otkrili su 2022 NKS₁ koristeći Južnu opservatoriju na bazi Meseca u Namibiji. Slično kao RH₁₂₀ iz 2006. godine, prvobitno se smatralo da je veštački objekat iz prošle svemirske misije.

Kasnije je utvrđeno da potiče od Arjuna, baš kao 2024 PT₅. Iako je otkriven 2022. godine, privremeno ga je uhvatila Zemljina gravitacija u januaru 1981. i junu 2022. Biće ponovo uhvaćen u decembru 2051.

2022 NKS₁ je kasnije otkriveno da je prirodni mini-mesec prečnika 5–15 metara.

Modeliranje sugeriše da, u bilo kom trenutku, Zemlja ima najmanje jedan uhvaćeni mini mesec prečnika manjeg od 1 metra.

Iako astronomi misle da uvek imamo mini mesec, ova tela je teško otkriti. To je zato što su male i slabe. Obično ih pronalaze projekti koji posebno traže asteroide u blizini Zemlje.

2024 PT₅ je otkriven korišćenjem sistema poslednje uzbune za asteroid terrestrial-imact (ATLAS), koji je tekući projekat posebno dizajniran za traženje asteroida. 2006 RH₁₂₀ i 2020 CD₃ su otkriveni korišćenjem tekućeg istraživanja neba Catalina (CSS) za asteroide blizu Zemlje. 1991. VG je otkrila grupa SPACEVATCH pomoću teleskopa Spacevatch.

Ovi projekti će nastaviti da traže asteroide, uključujući mini mesece. Takođe možemo da se radujemo novim otkrićima i istraživanjima kada Istraživanje o nasleđu prostora i vremena (LSST) Opservatorije Vera C. Rubin počne da posmatra u narednih nekoliko godina.

Ovaj ogroman projekat će snimati celo nebo svakih nekoliko dana u periodu od deset godina. Prvo svetlo opservatorije Vera C. Rubin očekuje se sredinom 2025. godine.