Kolumbija se bori protiv požara dok suša podstiče plamen u Latinskoj Americi

Kolumbija se bori protiv požara dok suša podstiče plamen u Latinskoj Americi

Kolumbijske vlasti saopštile su u nedelju da se bore protiv šumskih požara u sedam regiona, dok je žestoka suša rasplamsala požare širom Latinske Amerike.

Od Ekvadora do Brazila, mnoge latinoameričke nacije zahvaćene su najvećom sušom u poslednjih nekoliko decenija, što je izazvalo burnu sezonu požara koja je dovela stanovnike i vlade na ivicu.

Kolumbijska nacionalna jedinica za upravljanje rizicima i katastrofama saopštila je u svom najnovijem izveštaju objavljenom na Ks da je skoro 11.000 hektara izgorelo u požarima.

Neki od pogođenih regiona graniče se sa Ekvadorom, Peruom i Brazilom, koji se takođe bore sa plamenom.

Vlasti su rasporedile osam aviona za gašenje požara u selu Nagataima u andskom odeljenju Tolima, gde su dve osobe povređene u požaru.

U međuvremenu, u Ekvadoru je u nedelju došlo do nestanka struje u 12 provincija kako bi se racionisala električna energija, jer se ta zemlja koja zavisi od hidroelektrana suočava sa najvećom sušom u poslednjih 61 godinu.

Noćno isključenje struje planirano je od ponedeljka do četvrtka, kao način „zaštite vodnih resursa“ dostupnih nakon 71 dana bez padavina, navodi se u saopštenju Predsedništva.

Peruanska vlada je ove nedelje proglasila 60-dnevno vanredno stanje u tri regiona koja su najteže pogođena požarima, regionima džungle koji se graniče sa Brazilom i Ekvadorom.

Suša je smanjila protok reke Amazon gde se Kolumbija graniči sa Peruom i Brazilom, gušivši zalihe hrane i ugrožavajući zdravlje stanovnika.

Još jedan veliki vodeni put, reka Madeira u brazilskom Amazonu, toliko je presušila da su stanovnici primorani da ostave svoje kanue i šetaju preko peska za pečenje kako bi kupili hranu i vodu, dobili zdravstvenu zaštitu i poslali svoju decu u školu.

Brazil, najveća država Južne Amerike, doživeo je neke od najdramatičnijih uticaja suše koje stručnjaci pripisuju klimatskim promenama.

Gusti oblaki dima zamaglili su velike gradove kao što su Brazilija, Rio de Žaneiro i Sao Paulo, od požara koji su progutali milione hektara šuma i poljoprivrednog zemljišta od amazonske prašume do močvara Pantanal.

Većinu požara namerno podmetnu poljoprivrednici koji pokušavaju da očiste zemljište za poljoprivredu.

U nekim od najgorih dana požara, dim se širio preko granice do susedne Argentine – koja se borila sa sopstvenim požarima – i Urugvaja.