Prosvetni sindikati apeluju na direktore škola da ne podležu pritiscima

Prosvetni sindikati apeluju na direktore škola da ne podležu pritiscima

Četiri reprezentativna sindikata prosvete saopštili su danas da je ministarka Slavica Đukić Dejanović svojim dopisom izvršila povredu međunarodnih izvora prava i Ustava RS. Oni apeluju na direktore osnovnih i srednjih škola da ne podležu pritiscima, koje na njih vrše nadležne školske uprave i resorno ministarstvo u vezi sa nadoknadom časova i pokretanjem disciplinskih postupaka protiv zaposlenih, koji su učestvovali u štrajku.

Kako podsećaju sindikati, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je 16. septembra uputila direktorima osnovnih i srednjih škola dopis o postupanju u situacijama obustave rada u školi.

„Resorna ministarka je svojim dopisom izvršila povredu međunarodnih izvora prava i Ustava RS, u delu ostvarivanja prava na štrajk, koji je u korpusu ljudskih prava garantovanih najvišim opštim aktom Republike Srbije. Ona je navedenim dopisom, kojim se obratila zakonskim zastupnicima osnovnih i srednjih škola-direktorima, sačinjavanjem dopisa suprotno Zakonu o štrajku i suprotno Ustavu RS koji članom 61. reguliše pravo na štrajk kojim decidno stoji da zaposleni imaju pravo na štrajk u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom saopštila direktorima da oni vrše najavu obustave rada“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ujedno, kako se navodi, ministarka je dopisom tražila da se prilikom ostvarivanja prava na štrajk vodi ’’precizna i proverena evidencija o broju nastavnika kao i evidencija o nastavnicima koji su obustavili rad’’ što je sve u suprotnosti sa materijalnim pravom.

„Navedenim dopisom ispostavlja se da deca idu u školu da bi boravila u školi, a ne da bi pohađala nastavu i kroz nastavni program se obrazovali, što je sve u suprotnosti sa nadležnostima, naročito osnovne škole koja je obavezna, ali i sa srednjim školama koja su osnovana od strane Republike Srbije. Ministarka je ovim dopisom postupala suprotno pozitivnim propisima Republike Srbije, ali i suprotno Konvenciji br. 98 MOR-a“, navodi pravni tim reprezentativnih sindikata.

Reprezentativni sindikati apeluju na direktore osnovnih i srednjih škola da ne podležu pritiscima, koje na njih vrše nadležne školske uprave i Ministarstvo prosvete u vezi sa nadoknadom časova i pokretanjem disciplinskih postupaka protiv zaposlenih, koji su učestvovali u štrajku, 16. septembra.

„Zaposleni koji su učestvovali u štrajku i drugim oblicima sindikalne borbe se bore za bolji materijalni položaj svih zaposlenih u obrazovanju i traže da se ispoštuje Protokol, kojim se 12. oktobra 2023. godine obavezala Vlada Republike Srbije. Pravo na borbu za bolje uslove rada je pravo zagarantovano Ustavom Republike Srbije“, navodi se u saopštenju.

Sindikati će se, kako se ističe, boriti i svim raspoloživim pravnim sredstvima.

Pregovori još uvek traju i dok se ne završe, tražimo od Vas da ne donosite ishitrene odluke o nadoknadi časova i da ne ucenjujete zaposlene po nalogu ‘odozgo’. Budite direktor kakvog od vas očekuju zaposleni u vašoj školi, navode sindikati.

„Ne pristajte na ucene – ukoliko kažnjavaju nas danas, sutra će kažnjavati Vas. Svako povećanje zarada koje dobiju zaposleni odnosi se i na Vaše plate. Budite odgovorni prema kolektivima kojim rukovodite. Jedinstvo svih u ovoj borbi je važno. I vi ste pre svega nastavnici!“, poručuju iz sindikata.