Žiofre: Evropska nedelja mogućnosti svedoči o partnerstvu EU i Srbije

Žiofre: Evropska nedelja mogućnosti svedoči o partnerstvu EU i Srbije

Ambasador Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je pred današnji početak druge Evropske nedelje mogućnosti da ovaj program svedoči o partnerstvu EU i Srbije.

On je za RTS rekao da se tokom Evropske nedelje mogućnosti očekuje 70 sesija koje pokrivaju razne aktivnosti u Srbiji, od preduzetništva i biznisa do inovacija, kao i da su planirane nagrade za 73 istraživača i naučnika.

„EU nije samo partner Srbije već i prijatelj. Prilike koje ćemo danas videti svedoče o ovom partnerstvu a Plan rasta i proširenje su budućnost. Srbija će postati članica EU, radimo i idemo ka budućnosti“, poručio je Žiofre.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da će narednih pet dana biti reči o Planu rasta, ali i učešću u programima, fondovima, regionalnim integracijama.

„Pomoći ćemo građanima Srbije da naprave dobre projekte, da ti projekti budu u skladu sa evropskim zahtevima, da prate ono što su prioriteti evropskog finansiranja i razvoja“, rekla je Miščević.

Ona je istakla da je Plan rasta komplikovan instrument koji nastao u trenutku kada je dugo trajao zamor u proširenju EU.

„Vladavina prava, reforme u izbornom zakonodavstvu, reforme u pitanju medija su paralelno važni reformski procesi kao i oni procesi koji se odnose na jačanje kapaciteta domaće privrede da izdrži pritisak jedinstvenog tržišta“, rekla je Miščević.

Druga po redu Evropska nedelja mogućnosti, čiji je slogan „Možes i ti“, održava se u Beogradu i Nišu od 23. do 27. septembra 2024.

Glavni cilj je informisanje građana o podršci i aktuelnim fondovima EU u oblasti biznisa i inovacija, kulture, civilnog sektora, medija, obrazovanja, mladih i sporta, lokalnog razvoja, zelene tranzicije i teritorijalne saradnje.

Događaji mogu da se prate uživo u Beogradu i Nišu ili onlajn preko eumogućnosti.rs