Pakistanski talibani negiraju da su napali konvoj stranih ambasadora na nemirnom severozapadu

Pakistanski talibani negiraju da su napali konvoj stranih ambasadora na nemirnom severozapadu

Pakistanski talibani su u ponedeljak negirali umešanost u bombaški napad na policijski konvoj koji je pratio strane ambasadore na nemirnom severozapadu zemlje, pošto su vlasti saopštile da još uvek pokušavaju da utvrde ko stoji iza napada u kojem je ubijen oficir policije.

Ambasadori i visoki izaslanici putovali su u nedelju u dolinu Svat, nekadašnje uporište pakistanskih talibana, kada se napad dogodio u Malam Džabi, jednom od dva pakistanska skijališta u provinciji Hajber Pahtunkva koja se graniči sa Avganistanom.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali Mohammad Khurasani, portparol pakistanskih talibana, poznatih kao Tehreek-e-Taliban Pakistan, negirao je da je detonirao improvizovanu eksplozivnu napravu koja je pogodila policijsko vozilo koje je pratilo konvoj.

Jedan policajac je ubijen, a četiri su ranjena u napadu, koji je izazvao oštru osudu pakistanskog predsednika Asifa Alija Zardarija, premijera Šehbaza Šarifa i drugih zvaničnika.

Svi izaslanici su nepovređeni, ali napad je ukazivao na kršenje bezbednosti, kažu analitičari.

„Sigurno se radilo o narušavanju bezbednosti jer je ruta konvoja bila poznata samo policiji, a jedinica za uklanjanje bombi je navodno očistila rutu“, rekao je Abdulah Kan, analitičar odbrane i generalni direktor Pakistanskog instituta za sukobe sa sedištem u Islamabadu i Bezbednosne studije.

„Neki insajder (izgleda da je) procurio je informacije o planovima putovanja stranih ambasadora militantima“, dodao je on.

Kan je rekao da je napad signalizirao promenu u pristupu pobunjenika, koji su ranije ciljali na snage bezbednosti.

Pakistanski analitičar za odbranu Sajed Muhamed Ali rekao je da postoji potreba za boljom koordinacijom između federalnih vlasti i policije u vezi sa takvim posetama visokog profila severozapadu, gde je došlo do porasta nasilja.

U konvoju su putovali ambasadori i zvaničnici Indonezije, Portugala, Kazahstana, Bosne i Hercegovine, Zimbabvea, Ruande, Turkmenistana, Vijetnama, Irana, Rusije i Tadžikistana. Svi su se kasnije vratili u glavni grad Islamabad, saopštilo je pakistansko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju TTP je rekao da nema nikakve veze sa napadom. TTP je zasebna grupa, ali i blizak saveznik avganistanskih talibana, koji su preuzeli vlast u susednom Avganistanu u avgustu 2021. dok su američke i NATO trupe bile u završnoj fazi povlačenja iz zemlje posle 20 godina rata.

Mnogi lideri i borci TTP našli su utočište i čak otvoreno žive u Avganistanu od talibanskog preuzimanja vlasti, što je takođe ohrabrilo pakistanske talibane. Situacija je zaoštrila odnose između Pakistana i avganistanske talibanske vlade, koja kaže da nikome ne dozvoljava da koristi njeno tlo za napade na bilo koju zemlju.

Vlasti i dalje istražuju kako bi utvrdile da li je došlo do kršenja bezbednosti, pošto su detalji o planovima putovanja konvoja prosleđeni samo zvaničnicima. Vlasti su saopštile da takođe prikupljaju informacije kako bi utvrdile ko je postavio IED uređaj duž rute.

Napad u nedelju usledio je mesecima nakon što je bombaš samoubica na severozapadu Pakistana zabio svoj automobil napunjen eksplozivom u vozilo, ubivši pet kineskih državljana i njihovog pakistanskog vozača u Šangli, okrugu u provinciji Hajber Pahtunkva.

Kineske žrtve su bili građevinski radnici i inženjeri koji su radili na brani Dasu, najvećem hidroenergetskom projektu u Pakistanu. Od tada, Pakistan je pojačao bezbednost za strance i izaslanike koji putuju u region.