Rusija uhapsila komandanta jurišnog odreda koji se borio u Ukrajini

Rusija uhapsila komandanta jurišnog odreda koji se borio u Ukrajini

Ruske vlasti uhapsile su komandanta jurišnog odreda 110. motorizovane brigade Vladimira Novikova, poznatog i pod pseudonimom Belij, koji se borio na istoku Ukrajine. Institut za proučavanje rata (ISV) je to saopštio u svom novom izveštaju. Analitičari ISV-a su skrenuli pažnju na poruke ruske glumice Jane Poplovske, brojnih ruskih milblogera i ruskog neonacionalističkog izdanja Cargrad koji su izvestili o Novikovljevom hapšenju. Poplovskaja je apelovala na ruskog ministra odbrane Andreja Belousova da vrati Novikova na front, ističući njegovu ključnu ulogu u ruskim operacijama u Ukrajini.

Poplovskaja i jedan ruski milbloger tvrdili su da je Novikov uhapšen zbog sprečavanja čečenskog krijumčarenja droge vojnicima, te da su Čečeni podneli lažne prijave protiv njega iz osvete. Ruski zvaničnici nisu potvrdili hapšenje, a Belousov još nije odgovorio na zahteve za objašnjenjem.

Cargrad je povezao Novikovljevo hapšenje sa smrću ruskih blogera i operatera dronova, implicirajući moguću povezanost zbog zabrinutosti oko upotrebe droge u vojnim aktivnostima. Postoje indikacije da je hapšenje Novikova deo šireg plana ruske vojne komande da angažuje više pešadije za operacije u Ukrajini.