Ministarstvo: Lista čekanja za skener više ne postoji; od početka akcije urađeno više od milion pregleda i analiza

Ministarstvo: Lista čekanja za skener više ne postoji; od početka akcije urađeno više od milion pregleda i analiza

Ministarstvo zdravlja saopštilo je nakon još jedne akcije pregleda da lista čekanja za skener više ne postoji. Preventivne preglede danas je obavilo 26.157 građana, a od početka akcije urađeno je više od milion pojedinačnih pregleda i analiza.

U zdravstvenim ustanovama širom Srbije realizovana je još jedna akcija besplatnih preventivnih pregleda.

Preventivne preglede danas je obavilo 26.157 građana, a od početka akcije urađeno je više od milion pojedinačnih pregleda i analiza, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ministar Lončar zahvalio je svim zdravstvenim radnicima koji su i ovog vikenda radili.

„Ovo jeste veliki dan za zdravstvo naše zemlje. Od večeras više nema liste čekanja na pregled skenerom. Pokazali smo da u našem zdravstvenom sistemu imamo znanje, imamo resurse, imamo stručne ljude, odgovorne i predane zdravstvene radnike, koji mogu i koji iskreno žele da unaprede zdravlje svih građana. Ovo je tek početak, imamo još mnogo posla, ali uz podršku predsednika Republike i Vlade Srbije, siguran sam da ćemo i u narednom periodu opravdati poverenje građana koje su nam pružili i ovoga vikenda, kao i tokom svih prethodnih dana akcije besplatnih preventivnih pregleda, svojim dolaskom u velikom broju u zdravstvene ustanove“, istakao je Lončar.

Zbog velikog interesovanja građana, akcija preventivnih pregleda se u pojedinim zdravstvenim ustanovama nastavila i nakon 17 časova, a CT pregledi se obavljaju do 19 časova.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je ranije za RTS da je pažnja posvećena pregledima kod gastroenterologa i hematologa, a da će se do kraja godine raditi tumor markeri i pozvao je sve građane starije od 40 godina da urade taj test.

Poručio je da je cilj da Srbija bude zdrava i da su preventivni pregledi samo deo onoga što će se raditi kako bi se došlo do ostvarenja tog cilja.

U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS) svi građani, čak i oni bez zdravstvenog osiguranja, mogli su da urade besplatne preventivne preglede, u sklopu akcije koju organizuje Ministarstvo zdravlja.

Pregledi su se obavljali u novoj zgradi Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Ministarstvo zdravlja navodi da će građani biti u prilici da obave pregled hematologa, gastroenterologa, merenje krvnog pritiska, da urade laboratoriju (krvna slika, biohemija, LDH, feritin, Fe, bilirubini, transaminaze, CRP), kao i tumor markere (CEA, CA 19-9, i AFP opciono). Pregledi se ne zakazuju.

Svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede.

Ministarsto zdravlja i Unverzitetski klinički centar Srbije ovim putem pozvali su građane, da iskoriste ovu priliku, učestvuju u nedeljnoj akciji i obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi, istaknuta je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.