MIP Ukrajine upozorava Lukašenka na posledice njegovog sastanka sa Pušiljinom

MIP Ukrajine upozorava Lukašenka na posledice njegovog sastanka sa Pušiljinom

Sastanak beloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka sa šefom takozvane „Donjecke Narodne Republike“ Denisom Pušilinom imaće posledice na odnose Ukrajine sa Belorusijom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

„Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine najoštrije osuđuje još jednu manifestaciju nepoštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine od strane Republike Belorusije — održavanje „zvaničnog“ sastanka Aleksandra Lukašenka i Denisa Pušilina, predstavnika ruskih okupacionih vlasti u privremeno okupirani deo Donjecke oblasti Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo da je ovaj sastanak još jedna potvrda da je stav aktuelnih beloruskih vlasti o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine diktiran isključivo institucijama Kremlja i da nema nikakve veze ni sa međunarodnim pravom ni sa međunarodnim obavezama Republike Belorusije.

„Ukrajina odbacuje licemernu retoriku Aleksandra Lukašenka u vezi sa principima saradnje sa privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine i smatra je još jednim dokazom podrške agresorskom ratu protiv naše zemlje“, navodi se u saopštenju.

„Pozivamo beloruski narod da shvati da usred ponovljenih kontakata beloruskih zvaničnika i ruskih marioneta sa naših privremeno okupiranih teritorija, stalne izjave Aleksandra Lukašenka o njegovim „toplim osećanjima“ prema „bratskom ukrajinskom narodu“ zvuče kao ismevanje, a njegove praktične akcije uništavaju principe dobrosusedstva i uzajamnog poštovanja, na kojima su izgrađeni odnosi između ukrajinskog i beloruskog naroda“, navodi se u saopštenju.

Neprijateljske akcije beloruskog političkog rukovodstva ne mogu ostati bez odgovarajućeg odgovora i imaće negativne posledice po ukrajinsko-beloruske odnose, saopštilo je ministarstvo.

Lukašenko se sastao sa Pušiljinom u Minsku 19. septembra i izjavio da je spreman da „pomogne Donjecku”.