Dunav u Novom Sadu dostigao 405 centimetara: Pik talasa biće 27. septembra

Dunav u Novom Sadu dostigao 405 centimetara: Pik talasa biće 27. septembra

Vodostaj Dunava u Novom Sadu u četiri sata jutros bio je 405 centimetara i pik talasa će biti 27. septembra, sedam dana nakon Budimpešte, rekao je za Tanjug Božidar Beloš iz JVP „Vode Vojvodine“.

On je objasnio da je 405 centimetara 45 cm ispod prvobitne granice za proglašavanje redovne odbrane koja važi za sremsku stranu.

„Sremska strana je niža i ima objekte koji su izgrađeni sa nižom kotom nego novosadska strana. Za novosadsku stranu je granica 550, a sedam dana nakon Budimpešte imaćemo pik“, rekao je Beloš.

Beloš je dodao i da je ovo treći povišeni vodostaj ove godine, prvi je bio za Novu godinu, a drugi u junu kada je vodostaj bio 562 centimetra, te da će Novi Sad ostati između opsega redovne i vanredne odbrane.

„Otkad je talas ušao značajnije kod Bezdana, počelo je širenje u Kopački rit. Ovo leto je bilo jedno od najsušnijih, tako da je sigurno došlo do isušivanja rukavaca i ostalog prostora. Efekat punjenja Kopačkog rita je usporio porast vodostaja na 20 centimetara dnevno“, objasnio je Beloš.

Prema njegovim rečima, usporavanje tendencije porasta Dunava sa 40 na 20 centimetara dnevno značajno je da se ne bi ponovile slike iz Evrope.

JVP „Vode Vojvodine“ je u toku nedelje organizovalo sastanak sa predsednicima opština koje se naslanjaju na tok Dunava, sa ciljem da se utanače metode prevencije od poplava.

„Proglašavanje redovne odbrane do Bezdana do Slankamena, intenzivno osmatranje na terenu, svakodnevna izrada biltena o svemu i dostavljanje na 40 adresa, od Sektora za vanredne situacije do Pokrajinske vlade, da bi bili upoznati sa situacijom na terenu, sve je to prevencija“, zaključio je sagovornik Tanjuga.