Samit budućnosti počinje u Njujorku, Zelenski će govoriti u ponedeljak

Samit budućnosti počinje u Njujorku, Zelenski će govoriti u ponedeljak

Dvodnevni Samit budućnosti započinje u sedištu UN u Njujorku, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski će se obratiti u ponedeljak. Očekuje se prisustvo oko 250 govornika koji predstavljaju šefove delegacija iz gotovo svih zemalja sveta, uključujući šefove država i vlada, njihove zamenike, ministre i predstavnike međunarodnih organizacija.

U petominutnim govorima, učesnici će se fokusirati na globalne izazove i potrebu za njihovim rešavanjem. Nakon samita, planira se usvajanje Pakt za budućnost, koji će obuhvatiti teme o održivom razvoju, finansiranju, međunarodnom miru, bezbednosti, naučnim inovacijama, digitalnoj saradnji, mladima i budućim generacijama, kao i transformaciji globalnog upravljanja.

Predviđeno je da Zelenski održi govor 23. septembra oko 15:00 po lokalnom vremenu. Istovremeno, održaće se i Samit prvih dama i gospode, na kojem će učestvovati prva dama Ukrajine, Olena Zelenska, posvećen pravima dece na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Ukrajinski predsednik će učestvovati na sastanku Saveta bezbednosti UN o pitanju Ukrajine 24. septembra, dok će 25. septembra govoriti na generalnoj debati tokom visoke sedmice 79. zasedanja Generalne skupštine UN. Tokom boravka u Njujorku, planirani su brojni bilateralni sastanci sa liderima drugih država.

U nacrtu Pakta za budućnost, koji će biti usvojen nakon Samita budućnosti, izražena je zabrinutost zbog pretnji po međunarodni mir i bezbednost, uključujući kršenje ciljeva i principa Povelje, akte agresije i rizik od nuklearnog rata. Poglavlje posvećeno međunarodnom miru i bezbednosti obuhvata mere kao što su eliminacija uzroka oružanih sukoba, zaštita civila, procesuiranje ratnih zločina, borba protiv terorizma i slično.