Iran poziva muslimanske zemlje da prekinu veze sa Izraelom

Iran poziva muslimanske zemlje da prekinu veze sa Izraelom

Islamske države širom sveta razmatraju prekid ekonomskih veza sa Izraelom kako bi podržale palestinski narod, prema rečima iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija. Ovaj poziv iznet je tokom Konferencije islamskog jedinstva u Teheranu, gde je Hamnei osudio Izrael zbog navodnih zločina počinjenih u vojnoj kampanji protiv Hamasa u Gazi. Ministarstvo zdravlja enklave izveštava da je preko 41.000 Palestinaca izgubilo život tokom sukoba do danas.

Hamnei tvrdi da Izrael ne osuđuje svoje postupke u vojnoj operaciji u Gazi, već ih sprovodi bez stida i otvoreno. Pozivajući muslimanski svet da prekine veze sa zapadnim Jerusalimom, Hamnei ističe da je to prvi korak ka jačanju jedinstva islamskog sveta protiv onoga što naziva kriminalnom i terorističkom bandom koja je prisvojila Palestinu.

Napetosti između Izraela i okolnih islamskih država su eskalirale tokom izraelske vojne operacije u Gazi kao odgovor na napade Hamasa 7. oktobra 2023. godine. Izraelska akcija je dovela do velikih razaranja u Gazi i raseljavanja velikog dela palestinskog stanovništva prema podacima UN-a.

Iran je više puta optužio Izrael za pokušaj „genocida“ nad Palestincima u Gazi, a tenzije između ove dve države su dostigle vrhunac u aprilu nakon napada na iransku ambasadu u Siriji, za koji je Iran okrivio Zapadni Jerusalim. Ovaj incident rezultirao je iranskim napadom na Izrael koristeći rakete i dronove, uz podršku SAD, Velike Britanije i drugih saveznika.

Nakon ubistva političkog lidera Hamasa, Ismaila Hanija, u Teheranu, Iran i Hamas su optužili Izrael za ovaj čin i najavili odmazdu, iako do sada napad nije izvršen.