Rusija neće učestvovati na Samitu mira

Rusija neće učestvovati na Samitu mira

Rusija nema nameru da učestvuje na drugom međunarodnom samitu o miru u Ukrajini, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Ruski predstavnici nisu učestvovali ni na jednom sastanku u okviru „Burgenstock procesa“ i neće to učiniti“, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju.

Sam proces nema nikakve veze sa nagodbom. Ovo je još jedna manifestacija prevare Anglosaksonaca i njihovih ukrajinskih marioneta“, tvrdi Zaharova.

Ona je istovremeno ponovila spremnost Rusije da „razgovara o zaista ozbiljnim predlozima koji uzimaju u obzir situaciju na terenu”, dodajući da bi takvi predlozi trebalo da budu zasnovani na „inicijativi koju je predsednik Putin formulisao 14. juna”.

Predstavnik države agresora se osvrnuo na ukrajinsku raciju u Kurskoj oblasti i apel da se Ukrajini dozvoli korišćenje raketa dugog dometa „teror protiv Rusije“.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je pristao na potencijalno učešće Rusije na drugom samitu mira jer su na tome insistirali glavni saveznici Ukrajine.