Kišida će se sastati sa Zelenskim tokom njegovog poslednjeg putovanja u SAD kao premijer Japana

Kišida će se sastati sa Zelenskim tokom njegovog poslednjeg putovanja u SAD kao premijer Japana

Japanski premijer Fumio Kišida će održati poseban sastanak s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom svog poslednjeg putovanja u Sjedinjene Američke Države kao premijer Japana, prema izveštaju NHK-a.

Tokom četvorodnevne turneje, Kišida će se susresti s nizom zvaničnika kako bi ojačao veze s Vašingtonom i ostalim strateškim partnerima. Planira se da će se sastati s predsednikom Zelenskim, koji će takođe boraviti u SAD-u u isto vreme, s namerom da potvrdi podršku Japana Ukrajini i održavanje sankcija prema Rusiji.

Osim sastanka s predsednikom Zelenskim, Kišida će imati jedan na jedan razgovor s predsednikom SAD Joe Bidenom u njegovoj privatnoj rezidenciji u Delaveru. Takođe će učestvovati na samitu Kuad nacija, koji čine Japan, Sjedinjene Američke Države, Australija i Indija, gde će se fokusirati na jačanje saradnje u oblasti pomorske bezbednosti zbog sve veće asertivnosti Kine.

Planira se da Kišida prisustvuje i Samitu budućnosti u okviru Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, gde će pozvati na reforme u okviru UN sistema. Takođe će istaći važnost međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i promovisati napore za eliminaciju nuklearnog oružja.

U međuvremenu, Japanska Liberalno-demokratska partija (LDP) planira da održi izbore za novog lidera 27. septembra, koji će postati premijer zemlje jer vladajuća koalicija ima većinu u oba doma parlamenta. Kišida je najavio da neće tražiti reizbor za lidera LDP, čime je praktično sigurno da će njegov naslednik postati premijer.

Zelenski će takođe posetiti Sjedinjene Američke Države sledeće nedelje kako bi se obratio Generalnoj skupštini UN i održao sastanke, uključujući susrete s predsednikom Bidenom, potpredsednicom Harris i bivšim predsednikom Trampom.