Vučević: Obavezno služenje vojnog roka trebalo bi da počne u septembru 2025.

Vučević: Obavezno služenje vojnog roka trebalo bi da počne u septembru 2025.

Premijer Miloš Vučević izjavio je da je ideja da obavezno služenje vojnog roka, u trajanju od 75 dana, počne u septembru 2025. godine, odnosno da prva klasa vojnika bude na jesen te godine.

Premijer Vučević je, na Povlenskom saboru, rekao da u ovom trenutku nije samo pitanje izmene zakona i administrativnih tehničkih mera, već da sledi i priprema kasarni, logistike, kao i medicinskih centara u kojima će se vrštiti pregledi regruta.

„Onda da pripremimo ceo proces i obuke koje će biti izazovne za naše oficire i podoficire, koji će u 75 dana da izvrše tu osnovnu vojničku obuku za novu vojsku, odnosno naše nove regrute“, rekao je Vučević novinarima.

Vlada Srbije je juče, na vanrednoj sednici, kojoj je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić, usvojila Zaključak o obrazovanju Radne grupe za razmatranje aktivnosti i mera u cilju aktiviranja obaveze služenja vojnog roka, čime su otpočele sve potrebne radnje sa ciljem omogućavanja uvođenja obaveznog vojnog roka.

Premijer je rekao da će od ponedeljka Skupština Srbije raspravljati o rebalansu budžeta i drugim važnim zakonima i pitanjima, posle čega će predsednica Skupštine Ana Brnabić verovatno zakazati sednicu o litijumu na zahtev opozicije.

Predsednik Vlade koji je kao izaslanik predsednika Srbije prisustvovao Povlenskom saboru i otkrivanju spomenika ocu Justinu, ocenio je da je sveti Justin Ćelijski pre svega bio naša savest i da je njegov najveći blagoslov bio taj što je mogao da nas sve zajedno pominje da ne bismo zaboravili Boga.

Spomenik su na Povlenskom saboru u Gospojinske dane otkrili premijer Vučević, književnik Matija Bećković i vladika valjevski Isihije povodom značajnog jubileja, 130 godina od rođenja, 45 godina od smrti i decenije od prenosa moštiju Ave Justina.