Skoro polovina Rusa podržava povlačenje trupa iz Ukrajine

Skoro polovina Rusa podržava povlačenje trupa iz Ukrajine

Istraživački projekat Chronicles i grupa Ektreme Scan sproveli su anketu među Rusima povodom druge godišnjice pokretanja mobilizacije u Ruskoj Federaciji. Prema rezultatima ankete, skoro polovina anketiranih Rusa podržava povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine i početak mirovnih pregovora bez ostvarivanja vojnih ciljeva postavljenih od strane Moskve. Anketa je pokazala da 49 odsto ispitanika podržava ovakav korak, dok se 33 odsto njih tome protivi. Takođe, većina učesnika ankete izrazilo je podršku zaključivanju mirovnog ugovora sa međusobnim ustupcima između Rusije i Ukrajine u narednoj godini.

Analize eksperata su ukazale da je podrška povlačenju trupa iz Ukrajine i prekidu vatre bez ostvarivanja vojnih ciljeva porasla za 9 odsto u odnosu na februar 2023. Što se tiče spremnosti za učešće u ratu protiv Ukrajine, 32 odsto ispitanika je izjavilo da bi bili spremni da se bore po nalogu Ministarstva odbrane Ruske Federacije, dok je 30 odsto njih izrazilo suprotan stav. Što se tiče potencijalne mobilizacije, 29 odsto Rusa je izrazilo spremnost za novi talas mobilizacije.

U anketi je takođe postavljeno pitanje o prioritizaciji između izbacivanja ukrajinskih snaga iz Kurske oblasti i zauzimanja novih teritorija u Donbasu. Većina anketiranih (53 odsto) podržava izbacivanje ukrajinskih snaga iz Kurske, dok je manji broj ispitanika (15 odsto) za zauzimanje teritorija u Donjeckoj oblasti.

Anketa je sprovedena telefonskom metodom slučajnog uzorkovanja od 10. do 17. septembra, u kojoj je učestvovalo ukupno 800 ispitanika starijih od 18 godina. Dodatna anketiranja su sprovedena kako bi se istražila spremnost muškaraca da učestvuju u ratu u slučaju mobilizacije. Rezultati su pokazali da 23 odsto ispitanika veruje da bi muškarci oko njih bili spremni da krenu u rat, dok je 38 odsto njih izjavilo da nisu spremni. Očekivanje nove mobilizacije smatra visokim 57 odsto učesnika ankete, dok 28 odsto njih misli suprotno.

Ruske vlasti su u septembru 2022. objavile delimičnu mobilizaciju za rat protiv Ukrajine, pozivajući oko 300.000 ljudi. Poziv na mobilizaciju još uvek nije povučen.