Šokantno suđenje za silovanje naglašava sistematske borbe sa kojima se suočavaju francuske žrtve seksualnog zlostavljanja

Šokantno suđenje za silovanje naglašava sistematske borbe sa kojima se suočavaju francuske žrtve seksualnog zlostavljanja

Suđenje desetinama muškaraca optuženih za silovanje žene u nesvesti, čiji je muž drogirao tokom gotovo decenije, istaklo je teškoće sa kojima se žrtve seksualnog nasilja suočavaju u Francuskoj. Optuženi, predvođeni Dominikom Pelikotom (71), suočavaju se sa mogućnošću do 20 godina zatvora ako budu proglašeni krivima. Pelikot je priznao krivicu na sudu, tvrdeći da su njegovi saučesnici bili svesni svojih postupaka kada su učestvovali u seksualnim odnosima sa njegovom nesvesnom suprugom.

Dokazi poput fotografija i video zapisa, kao i medicinskih nalaza, pružaju snažnu osnovu za optužbe, iako su advokati optuženih pokušali osporiti nesvest žrtve u nekim slučajevima. Ovakva taktika advokata izazvala je negodovanje zagovornika prava žrtava seksualnog nasilja, koji ističu da se okrivljavanje žrtava i dalje nepravedno praktikuje u francuskom pravosuđu.

Suđenje je privuklo pažnju javnosti jer su optuženi različitih profila – vatrogasci, novinari, medicinske sestre, građevinski radnici – pokazujući da seksualno nasilje ne poznaje socijalne granice. Iako je borba protiv seksualnog nasilja u Francuskoj napredovala od pokreta #MeToo, postoji i dalje potreba za jačim angažovanjem kako bi se suzbio ovaj oblik zločina.

Činjenica da je Žizel Peliko, žrtva ovog zločina, javno stala protiv svojih napadača, suprotstavljajući se stigmatizaciji i predrasudama, ističe hrabrost i odlučnost pojedinaca da progovore o seksualnom nasilju. Iako su neki pokušali umanjiti ozbiljnost zlostavljanja, Peliko je pokazala nepokolebljivost u suočavanju sa surovom istinom.

Suđenje je takođe ukazalo na nedostatke u francuskom pravosudnom sistemu kada je reč o procesuiranju seksualnih prestupnika. Stručnjaci ističu potrebu za većim ulaganjima i resursima kako bi se osiguralo pravedno suđenje i kazna za počinioce seksualnog nasilja.