Ukrajinskoj vojsci zabranjeno korišćenje Telegrama

Ukrajinskoj vojsci zabranjeno korišćenje Telegrama

Ukrajinske vlasti zabranile su vladinim zvaničnicima, vojnom osoblju i drugim radnicima u sektoru odbrane i kritičnoj infrastrukturi da koriste aplikaciju za razmenu poruka Telegram na uređajima koje izdaje država, navodi se u zvaničnoj objavi na Fejsbuku u petak.

Zabrana, koju je najavio ukrajinski Savet za bezbednost i odbranu, navodno je neophodna za nacionalnu bezbednost zemlje tokom sukoba sa Rusijom. Ljudi koji koriste platformu za instant poruke u svojim službenim dužnostima su izuzeti, navodi se u postu.

„Rusija aktivno koristi Telegram za sajber napade, phishing, širenje malvera, utvrđivanje lokacija korisnika i kalibraciju raketnih udara“, tvrde u Službi bezbednosti Ukrajine i Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine.

Prema rečima šefa ukrajinske obaveštajne službe Kirila Budanova, ruske obaveštajne službe mogu da pristupe ličnim porukama korisnika aplikacije, uključujući one izbrisane, kao i njihovim ličnim podacima.

„Uvek sam se zalagao i zalažem se za slobodu govora, ali pitanje Telegrama nije pitanje slobode govora, već pitanje nacionalne bezbednosti“, rekao je Budanov.

Šef obaveštajne službe mesecima poziva na regulisanje mesindžera, priznajući da bi gašenje Telegrama bilo teško, jer je on postao izvor informacija broj jedan u zemlji.

Telegram, koji su kreirali ruski tehnološki preduzetnici Pavel i Nikolaj Durov, omogućava korisnicima ne samo da razmenjuju tekstualne i medijske poruke, već i da kreiraju javne kanale za emitovanje i diskusione grupe.

Telegram se suočio sa brojnim pravnim izazovima od svog pokretanja 2013. godine, a brojne zemlje, uključujući Rusiju, dovode u pitanje njegovu politiku privatnosti. Zabranjena je u nekoliko jurisdikcija zbog odbijanja da sarađuje sa lokalnim vlastima.

Izvršni direktor kompanije Pavel Durov uhapšen je prošlog meseca u Francuskoj i optužen za više krivičnih dela, od odbijanja saradnje sa vlastima, do upravljanja onlajn platformom koju navodno koriste kriminalci. Ruski milijarder, koji takođe ima državljanstvo Francuske, UAE i Sent Kitsa i Nevisa, kasnije je pušten uz kauciju od 5 miliona evra (5,55 miliona dolara). Zabranjeno mu je da napušta zemlju dok je slučaj u toku.