Vode Vojvodine: Uvedene mere redovne odbrane od poplava od Bezdana do Kovilja

Vode Vojvodine: Uvedene mere redovne odbrane od poplava od Bezdana do Kovilja

Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ saopštilo je da je, na osnovu jutrošnjih vodostaja Dunava izmerenih na merodavnim vodomerima Bezdan, Apatin, Bogojevo, Bačka Palanka i Novi Sad, kao i na osnovu dalje tendencije njegovog porasta, uvelo mere redovne odbrane od poplava od Bezdana do Kovilja.

Redovna odbrana sprovodi se na deonicama nasipa Dunava, od državne granice sa Mađarskom do Kovilja, kao i na vodnim objektima Hidrosistema DTD i nasipima u zaleđu, u ukupnoj dužini od 253,59 kilometara.

Mere odbrane od poplava trenutno su na snazi na teritorijama opština Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Sremski Karlovci, kao i u gradovima Somboru i Novom Sadu.

Većina deonica je iz preventivnih razloga ranije uvedena u režim odbrane kako bi nadležne službe imale dovoljno vremena da se pripreme za eventualne intervencije.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, narednih dana vodostaji Dunava će biti u porastu. Vrh talasa kod Bezdana očekuje se 25. septembra, a kod Novog Sada između 27. i 28. septembra. Prognoze su da će vodostaj Dunava kod Novog Sada biti ispod granica vanredne odbrane od poplava.

Stručne službe preduzeća „Vode Vojvodine“ dežuraju, kontinuirano prate razvoj situacije i obilaze teren nadzirući sve eventualne promene, navedeno je u saopštenju.