Mišel: Severna Makedonija ima realnu priliku da napreduje na putu ka EU

Mišel: Severna Makedonija ima realnu priliku da napreduje na putu ka EU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je da sa trenutnim zamahom u širenju Evropske unije (EU) Severna Makedonija ima realnu priliku da napreduje na putu ka Uniji i pridruži se evropskoj porodici.

„Pozdravljam geostratešku orijentaciju Severne Makedonije i posvećenost članstvu u Evropskoj uniji“, naveo je Šarl Mišel u saopštenju na platformi Iks posvećenom njegovom jučerašnjem sastanku sa premijerom Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim u Briselu. Predsednik Evropskog saveta je, kako je prenela agencija MIA, istakao da je sada od ključnog značaja da se sprovedu ranije obaveze, poštuju pravno obavezujući sporazumi i odlučno nastave reforme povezane sa Evropskom unijom.

Mickoski je juče izjavio da je, na sastanku sa Mišelon i na ručku za lidere zemalja Zapadnog Balkana u organizaciji predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, rekao da njegova zemlja više ne može da prihvata ultimatume i da evrointegracija mora da se temelji na dostignućima, a ne na bilateralizaciji.

„Ono što sam tu mogao da kažem jeste da proces integracije u Evropsku uniju, kako za nas tako i za region, mora da bude zasnovan na procesu koji će vrednovati dostignuća, a ne na bilateralizaciji, odnosno bilatralnim pitanjima koja će biti odlučujući faktor“, rekao je Mickoski, a prenala Vlada u Skoplju.

Premijer Severne Makedonije je rekao da je njegova zemlja i žrtva bilateralnih problema, odnosno bilateralnog pretpristupnog procesa, skoro dve i po decenije nakon što je započela proces integracije i potpisala Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji.

„I ono što sam tamo rekao je da se sada borimo da započnemo pregovore u kojima ćemo ojačati institucije i obogatiti kapacitete. Ne govorimo o punopravnom članstvu unutar EU. Zbog bilateralnih pitanja, koja su povezana još od srednjeg veka, mi ne možemo da se razvijamo kao država za 21, 22. vek, a kamoli da govorimo o nečemu više“, rekao je Mickoski.