Liban pod pritiskom: Nove eksplozije, strah od sukoba i ekonomska kriza potresaju zemlju

Liban pod pritiskom: Nove eksplozije, strah od sukoba i ekonomska kriza potresaju zemlju

Događaji koji su nedavno potresli Liban duboko su uzdrmali ovu zemlju već pogođenu ekonomskim kolapsom i političkim previranjima. Eksplozija u luci Bejrut 2020. godine, koja je odnela hiljade života i povredila mnoge, ostavila je trajne posledice na psihičko i fizičko zdravlje preživelih.

Nedavni incidenti uključujući eksploziju stotina pejdžera širom zemlje, sa pretpostavkom da je Izrael umešan, dodatno su produbili krizu u zemlji. Broj žrtava se povećava, a strah od novih sukoba sa Izraelom raste.

Istraga o eksploziji u luci još uvek nije dala konkretne rezultate, a politička nestabilnost i paraliza vladaju zemljom već duže vreme. Liban se suočava sa siromaštvom i potencijalnom pretnjom sveopšteg rata sa Izraelom.

Uprkos svemu, libanski iseljenici se i dalje vraćaju u posetu svojim porodicama, pružajući podršku i pomoć u održavanju zemlje. Međutim, tenzije su visoke, a strah od novih incidenata raste.

Situacija u zemlji je sve napetija, a mnogi se pitaju koliko još kriza će morati da prežive. Bez obzira na sve, stanovnici Libana nastavljaju sa svojim životima, noseći teret prošlosti i strepeći od budućnosti.