Brest postigao prvi gol u evropskom takmičenju na „pozajmljenom“ stadionu

Brest postigao prvi gol u evropskom takmičenju na „pozajmljenom“ stadionu

Fudbalski klub Brest upisao je istorijski trenutak u četvrtak, postigavši svoj prvi gol u evropskom takmičenju u utakmici protiv austrijskog Šturma iz Graca. Vezista Hogo Magneti zatresao je mrežu poluvolejem sa 20 metara u 23. minutu, poslavši loptu u donji desni ugao gola u okviru grupne faze obnovljene Lige šampiona.

Međutim, iako je Brest nominalno bio domaćin, utakmica nije odigrana na njihovom stadionu Stade Francis-Le Ble. Zbog neispunjavanja UEFA standarda, Brest je bio prinuđen da svoje evropske utakmice odigra na stadionu Stad de Roudourou u Gengamu, udaljenom oko 114 kilometara. Stadion u Brestu, koji može da primi 15.200 gledalaca, nije prošao tehničke zahteve UEFA-e, pa je Roudourou sa kapacitetom od 19.000 mesta izabran kao privremeni dom za evropske mečeve ovog kluba.

Navijači Bresta su se okupili na Roudourou stadionu kako bi podržali svoj tim, iako je njihov broj ostao neizvestan. Brestov istorijski debi u Evropi dolazi nakon izvanredne prošle sezone u francuskoj ligi, gde su pod vođstvom trenera Erika Roja zauzeli treće mesto, što im je obezbedilo plasman u evropska takmičenja, uprkos skromnom budžetu kluba.

Ovaj uspeh predstavlja veliki trenutak za klub iz Bretanje, koji nastavlja da piše svoju evropsku priču, iako na „pozajmljenom“ stadionu.