Rusi miniraju brane u Belgorodskoj oblasti

Rusi miniraju brane u Belgorodskoj oblasti

Rusi ne samo da aktivno grade odbrambena utvrđenja oko Belgoroda, već aktivno rudare i vodovod opšte i posebne namene, izvestio je portparol Harkovske operativno-taktičke grupe (OTG) pukovnik Vitalij Sarancev.

Prema njegovim rečima, „ovo se može smatrati ‘markerom’ za budućnost – ako se, na primer, situacija dramatično promeni i Rusi budu morali da dižu u vazduh brane da bi usporili napredovanje ukrajinskih odbrambenih snaga, ili možemo da pretpostavimo da Rusija priprema provokacije na hidrotehničkim objektima kako bi dodatno optužila Ukrajinu za ekološke i humanitarne posledice.

On je dodao da se „takve akcije mogu iskoristiti za mobilizaciju stanovništva i skretanje pažnje sa unutrašnjih problema i pojasnio da podrivanje brana može dovesti do velikih poplava, poplava naselja i ekološke katastrofe“.

Na sastanku Koordinacionog saveta za vojnu bezbednost pograničnih teritorija Belgorodske, Brjanske i Kurske oblasti, Ruska Federacija je saopštila da će Oružane snage Rusije formirati grupe trupa Belgorod, Kursk i Brjansk.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski je 27. avgusta rekao da Oružane snage Ukrajine trenutno kontrolišu 1294 kvadratna kilometra teritorije i 100 naselja u Kurskoj oblasti (RF).