FBI otkrio pokušaje iranskog mešanja u izbore

FBI otkrio pokušaje iranskog mešanja u izbore

FBI je ove nedelje otkrio pokušaj iranskih operativaca da demokratama pruže ukradene informacije iz kampanje Donalda Trampa, što je deo šireg fenomena stranog mešanja u američke predsedničke izbore 2024. godine. Iako je pažnja trenutno usmerena na Iran, Rusija se i dalje smatra najvećom pretnjom integritetu izbora, s obzirom na njenu istoriju pokušaja uticaja, naročito tokom izbora 2016.

Iran je optužen za hakovanje Trampove kampanje i pokušaj širenja interne komunikacije, ali bez uspeha u kontaktu s demokratskom kampanjom. FBI je potvrdio da su članovi Bajdenovog tima primili mejlove koji su sadržali ukradene podatke, ali nije bilo dokaza da su ti podaci iskorišćeni. Iranska operacija podseća na ruske napore iz 2016. da pomognu Trampu u trci protiv Hilari Klinton.

Dok je Tramp iskoristio otkriće da optuži demokrate za „špijuniranje“, američki zvaničnici podsećaju da su ranije ruski hakeri igrali ključnu ulogu u kompromitovanju kampanje njegove protivnice Klinton.

Iako je Iran u fokusu zbog najnovijih dešavanja, američka vlada i dalje smatra Rusiju najopasnijom kada je reč o pokušajima da destabilizuje izborne procese u SAD. Nedavne optužbe protiv ruskih operativaca uključuju manipulaciju medijima, korišćenje veštačke inteligencije za kreiranje lažnih vesti i infiltraciju u američku desničarsku medijsku scenu.