Zelenski u poseti Vašingtonu: U fokusu američka podrška Ukrajini i upotreba oružja dugog dometa

Zelenski u poseti Vašingtonu: U fokusu američka podrška Ukrajini i upotreba oružja dugog dometa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otputovaće u Vašington sledećeg četvrtka na razgovore sa predsednikom Džoom Bajdenom i potpredsednicom Kamalom Haris, dok traži da SAD dozvole Ukrajini da koristi oružje koje je obezbedio Zapad za udare dublje u Rusiju.

„Radujem se što ću ugostiti svog prijatelja predsednika Ukrajine Zelenskog sledeće nedelje u Beloj kući“, rekao je Bajden u poruci objavljenoj na Ks. „Tokom njegove posete, ponovo ću potvrditi američku posvećenost podršci Ukrajini dok brani svoju slobodu i nezavisnost.”

Bajdenova administracija još uvek nije ubeđena da bi Ukrajini trebalo dati ovlašćenje da lansira rakete dugog dometa dublje u Rusiju, a američki zvaničnici kažu da traže detaljnije informacije o tome kako bi Kijev koristio oružje i kako se ono uklapa u širu strategiju za rat.

Američki zvaničnici rekli su da su zatražili od Ukrajine da jasnije navede svoje borbene ciljeve ako administracija da zeleno svetlo za ublažavanje ograničenja na oružje dugog dometa.

Zvaničnici administracije zabrinuti su da bi popuštanje ograničenja imalo ograničen uticaj i predstavljalo veliki rizik. Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje upozorio da će Rusija biti „u ratu“ sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima iz NATO-a ako dozvole Ukrajini da koristi oružje dugog dometa.

Zvaničnici američke odbrane su u više navrata tvrdili da je broj raketa dugog dometa ograničen i da Ukrajina već koristi sopstvene bespilotne letelice da bi pogodila ciljeve dalje u Rusiji.

Zelenski se posebno sastaje odvojeno sa Harisom, koji želi da nasledi Bajdena.

Ona se poslednji put sastala sa ukrajinskim predsednikom u julu na međunarodnom skupu u Švajcarskoj kako bi razgovarali o ratu, neposredno pre nego što je Bajden objavio da odustaje od svoje kandidature za reizbor i podržao Harisa.

Bivši predsednik Donald Tramp je u više navrata rekao da će brzo okončati rat ako pobedi na izborima u novembru.

Njegov potpredsednik, senator Džej Di Vens, rekao je u nedavnom intervjuu za „Šou Šona Rajana” da će Trampov plan uključivati uspostavljanje „demilitarizovane zone” i da Ukrajina neće povratiti teritoriju koju Rusija okupira i da će pristati da ne uđe u NATO.

Pisac AP Lolita C. Baldor doprineo je izveštavanju.