Kremlj objašnjava obnovljeno prisustvo na Jutjubu

Kremlj objašnjava obnovljeno prisustvo na Jutjubu

Kremlj je nastavio sa postavljanjem sadržaja na svoj Jutjub kanal kako bi proširio svoj domet stranoj publici, rekao je u četvrtak portparol Dmitrij Peskov. Kanal je ponovo aktiviran ranije u septembru, nakon šestomesečne pauze zbog usporavanja usluge video hostinga u Rusiji.

Oživljavanje je došlo neposredno pre nego što su SAD prošle nedelje uvele nove sankcije ruskim medijima, uključujući RT.

Na pitanje da li se kanal @Kremlin vratio onlajn kako bi bolje preneo gledište Rusije zapadnoj publici, Peskov je potvrdio da je to slučaj.

„Koristimo sve moguće resurse u ovom trenutku da širimo informacije o radu [ruskog] predsednika [Vladimira Putina]“, objasnio je portparol novinarima, a citira TASS.

Prema opisu na Jutjubu, @Kremlj „emituje obraćanja i komentare ruskog predsednika“. Kanal je kreiran u decembru 2005. godine, ubrzo nakon pokretanja usluge video hostinga. Preko 900 video snimaka na kanalu je prikupilo skoro 58 miliona pregleda. Od 19. septembra 2024. @Kremlin ima 245.000 pretplatnika.

Jutjub, koji je u vlasništvu Alphabetovog Gugla, počeo je da doživljava usporavanje u Rusiji tokom leta. Zakonodavci su probleme pripisali neuspehu Gugla da nadogradi svoju opremu u Rusiji od izbijanja sukoba u Ukrajini 2022. i usledila je kampanja sankcija Zapada.

SAD su prošle nedelje uvele novi krug ograničenja protiv ruskih medija, optužujući RT i njegove matične kompanije Rossiia Segodnia i TV-Novosti da su „umešane u aktivnosti tajnog uticaja… i da funkcionišu kao de fakto ruka [ruske] obaveštajne službe“.

Američki Stejt department tvrdi da je RT odigrao veliku ulogu u smanjenju podrške Ukrajini širom sveta. Američki tehnološki gigant Meta, koji je vlasnik Fejsbuka i Instagrama, zabranio je RT nakon ove objave. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da nove sankcije predstavljaju objavu „informacionog rata“, izazvanog isključivo „ljubomorom“ na Zapadu „jer nisu mogli da se takmiče“.

Ranije ove godine, Jutjub je blokirao hiljade kanala za koje se smatralo da emituju „rusku propagandu“.