Izrael objavio „novu fazu“ rata nakon napada na Hezbolah

Izrael objavio „novu fazu“ rata nakon napada na Hezbolah

Izrael premješta svoje vojne snage prema sjeveru kako bi se usredotočio na Hezbolah, izjavio je u srijedu ministar obrane Joav Gallant, nakon što su hiljade pagera i radijskih uređaja pripadajući libanskoj paravojnoj grupi detonirani u očiglednoj izraelskoj operaciji.

Razgovarajući s vojnicima na vojnoj bazi Ramat David u blizini Haife, Gallant je izjavio da započinje „nova faza“ izraelskog rata koji traje gotovo godinu dana, a fokusirana je na Hezbolah, a ne na Hamas.

„Centar gravitacije se pomiče prema sjeveru. Preusmjeravamo snage, resurse i energiju prema sjeveru“, rekao je on, kako je navedeno u priopćenju objavljenom na društvenim mrežama njegova ureda.

Hezbolah je vodio vojnu kampanju niskog intenziteta protiv Izraela otkako su Izraelske obrambene snage (IDF) počele bombardirati Gazu prije skoro godinu dana. Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah izjavio je da je njegov cilj vezati izraelske snage blizu granice između Izraela i Libana kako bi spriječio njihovo raspoređivanje u Gazi, ali su izraelski dužnosnici – uključujući Gallanta – više puta zaprijetili pokretanjem velike ofenzive na Liban kao odgovor.

Prije manje od dva mjeseca, izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz najavio je da se jevrejska država priprema za „potpuni rat“ s Hezbolahom, dodajući da „neće ulaziti u detalje“ o „nesrazmjernom“ udaru koji bi otvorio takav rat.

Štrajk se očigledno dogodio u utorak, kada su hiljade pagera koje su koristili pripadnici Hezbolaha spontano detonirale širom Libana, ubivši najmanje deset ljudi, uključujući dvoje djece, te ranivši oko 3.000 drugih. Drugi val eksplozija dogodio se u srijedu, ovaj put na ručnim voki-tokijima. U eksplozijama u srijedu poginulo je najmanje 14 ljudi, a ozlijeđeno je skoro 500.

Izraelski dužnosnici nisu komentirali eksplozije, no libanski, izraelski i američki izvori svi su identificirali izraelsku obavještajnu agenciju Mossad kao krivca. Prema američkim i izraelskim izvorima intervjuiranim od strane Akiosa, Mossad je postavio tisuće komunikacijskih uređaja da eksplodiraju, s namjerom da daljinski uzrokuje eksplozije kao prvi udarac u punom ratu s Hezbolahom.

Mossad je odlučio rano detonirati uređaje u slučaju da eksplozivna punjenja budu otkrivena i plan osujećen, izjavio je američki dužnosnik za Akios.

Dok su Gallant i drugi izraelski dužnosnici prijetili jačanjem svoje kampanje protiv Hezbolaha u nekoliko navrata posljednjih mjeseci, komentari ministra u srijedu podržani su akcijom, s obzirom da je 98. divizija IDF-a premještena iz Gaze u sjeverni Izrael ranije tog dana.

U saopštenju u srijedu, Hezbolah je izjavio da smatra „izraelskog neprijatelja potpuno odgovornim“ za napade na pager i obećao „teško obračunavanje“ za Izrael kao odgovor.