Fon der Lajen pozvala Vučića na radni ručak u Briselu

Fon der Lajen pozvala Vučića na radni ručak u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič pozvan je na radni ručak koji predsednica EU Komisije Ursula fon der Lajen organizuje sutra u Briselu sa liderima sa zapadnog Balkana.

Pored njega na sastanak su pozvani predsedavajuća Većem ministara BiH Borjana Krišto i premijeri Albanije Edi Rama Severne Makedonije Hristijan Mickoski, Crne Gore Milojko Spajić i Kosova Aljbin Kurti.

U Evropskoj Komisiji nisu želeli da kažu ko je potvrdio prisustvo za stolom, ali se nezvanično saznaje da će svi doći, piše N1.

Ursula fon der Lajen pozvala ih je kako bi se potvrdila dosadašnja saradnja zapadnobalkanskih zemalja i EU u kontekstu priblizavanja regiona EU.

U fokusu su reformske agende koje je u međuvremenu u Brisel dostavila balkanska šestorka.

„Evropska komisija trenutno završava ocenjivanje reformskih agendi koje su dostavile države kandidati sa zapadnog Balkana, koaj pokriva oblasti od osnovnih prava do socio-ekonomskih reformi. Kada to završimo, konsultovaćemo države članice i IPA odbor za pristupnu pomoć… Ako oni daju pozitivno mišljenje, komisija će nastaviti sa usvajanjem i odobravanjem tog dokumenta i tek nakon toga ćemo zaključiti kreditne ugovore i ugovore o zajmu sa svima, kako bi se počelo sa isplatom,“ rekla je portparolka EU Komisije Ana Pisonero.

Ona nije mogla da govori o rokovima, jer je neizvesno koliko će procedure trajati, ali se nada da će to biti „što pre“.

Reformska agenda je dokument koji je svih šest kandidata za članstvo u EU sa zapadnog Balkana trebalo da dostave EU Komisiji kako bi se rasporedio novac iz finansijskog paketa za Zapadni Balkan vrednog šest milijardi evra.