Smrtonosni požari u Portugalu primoravaju nove evakuacije

Smrtonosni požari u Portugalu primoravaju nove evakuacije

Smrtonosni požari koji besne u Portugalu primorali su više ljudi da evakuišu svoje domove dok su se ekipe borile sa desetinama požara u sredu na severu zemlje.

Zagušljiva vrućina i jaki vetrovi izazvali su niz šumskih požara širom severa i centra zemlje u kojima je od vikenda poginulo sedam ljudi.

Organi civilne zaštite su u sredu na svom sajtu naveli 42 aktivna požara i saopštili da su mobilisali oko 3.900 vatrogasaca i preko 1.000 vozila.

U opštini Gondomar, nedaleko od Porta, vlasti su izvršile dodatne evakuacije u utorak uveče.

Vatrogasci koji se bore sa požarima u Arouci u teško pogođenom regionu Aveiro rekli su lokalnim medijima da je situacija „nekontrolisana“.

Oko 20.000 hektara (49.400 hektara) vegetacije je izgorelo u regionu, južno od Porta, od ponedeljka, prema podacima Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima (Effis).

Ukupno 15 zasebnih požara prešlo je granicu od 1.000 hektara od kada su požari počeli tokom vikenda, pokazuju i podaci Effisa.

Vlasti u Aveiru saopštile su u utorak uveče da su vatrogasci na ivici da stave pod kontrolu jednu grupu požara koji su se proširili na perimetar od 100 kilometara (60 milja).

Trojica vatrogasaca poginula su u utorak kada je njihovo vozilo zahvatio plamen, saopštile su službe civilne zaštite, čime je broj žrtava u požaru povećan na sedam, a oko 50 je povređeno.

28-godišnji Brazilac koji je radio za šumarstvo umro je nakon što je ostao zarobljen u plamenu dok je nekoliko puta pokušavao da prikupi. Još dvoje su doživeli srčani udar, a vatrogasac dobrovoljac je preminuo dok je pauzirao od borbe sa plamenom.

Lisabon je desetostruko povećao finansiranje za sprečavanje požara i udvostručio budžet za borbu protiv šumskih požara pošto su smrtonosni požari 2017. odneli stotine života.

Iberijsko poluostrvo je posebno osetljivo na globalno zagrevanje, sa toplotnim talasima i sušom koji izlažu region požarima.