Klinika za kardiohirurgiju opet obustavila operacije: Milić – ponovo bi da stvore liste čekanja

Klinika za kardiohirurgiju opet obustavila operacije: Milić – ponovo bi da stvore liste čekanja

Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš od danas neće raditi kardiohirurške operacije zbog nedostatka potrošnog materijala, saopštio je direktor te klinike dr Dragan Milić.

„Dok država Srbija pokreće akciju za čišćenje listi čekanja u zdravstvu, naša Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš koja je još pre godinu i po dana očistila liste čekanja i od tada ih više nema, od danas neće raditi kardiohirurške operacije zbog nedostatka potrošnog materijala. Ovog puta nedostaju oksigenatori, osnovno sredstvo bez kog ne postoji kardiohirurgija“, napisao je Milić na društvenoj mreži Fejsbuk.

On kaže i da „po ko zna koji put neažurnost Uprave UKC Niš ugrožava pacijente grada Niša i juga Srbije ali i šire, jer je sve više pacijenata i iz drugih delova Srbije“.

„I dok neki žele da očiste liste čekanja, dotle neki drugi žele da ih ponove stvore… Do nabavke oksigenatora naša klinika radiće samo vaskularne operacije. Izvinjavamo se našim pacijentima“, napisao je Milić.

Ovo je drugi put da Klinika za kardiohirurgiju obustavlja rad zbog nedostatka materijala. Početkom marta rad je prestao zbog, kako je tada rečeno, nedostatka reagenasa za osnovne laboratorijske testove za sklonost pacijenata ka krvarenju i trombozama.

Milić je i tada optužio upravu UKC da je odgovorna zbog kašnjenja u nabavci, što je uprava UKC negirala.