SAD prebacuju vojnike na ostrvo Aljaska usred povećanja ruske vojne aktivnosti u toj oblasti

SAD prebacuju vojnike na ostrvo Aljaska usred povećanja ruske vojne aktivnosti u toj oblasti

Američka vojska je premestila oko 130 vojnika zajedno sa mobilnim raketnim bacačima na pusto ostrvo u Aleutskom lancu zapadne Aljaske usred nedavnog povećanja broja ruskih vojnih aviona i plovila koji se približavaju američkoj teritoriji.

Osam ruskih vojnih aviona i četiri mornarička broda, uključujući dve podmornice, približili su se Aljasci prošle nedelje dok su Rusija i Kina izvele zajedničke vojne vežbe. Nijedan od aviona nije probio vazdušni prostor SAD, a portparol Pentagona je u utorak rekao da nema razloga za uzbunu.

„Nije prvi put da vidimo Ruse i Kineze kako lete, znate, u blizini, i to je nešto što očigledno pažljivo pratimo, a takođe je nešto na šta smo spremni da odgovorimo“, portparol Pentagona rekao je general-major Pat Rajder na konferenciji za novinare.

Kao deo „operacije projekcije sile“, vojska je 12. septembra poslala vojnike na ostrvo Šemija, oko 1.930 kilometara jugozapadno od Enkoridža, gde američko vazduhoplovstvo održava vazdušnu stanicu koja datira iz Drugog svetskog rata. Vojnici su sa sobom doneli dva artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti ili HIMARS.

Američki senator Dan Sullivan, R-Aljaska, rekao je da je američka vojska takođe rasporedila razarač navođenih raketa i brod obalske straže u zapadni region Aljaske dok su Rusija i Kina započele vojne vežbe „Okean-24“ u Tihom i Arktičkom okeanu 10. septembar.

Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane saopštila je da je otkrila i pratila ruske vojne avione koji su delovali kod Aljaske tokom četiri dana. Bila su po dva aviona 11. septembra, 13. septembra, 14. septembra i 15. septembra.

Avioni su delovali u identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane Aljaske, zoni izvan suverenog vazdušnog prostora SAD, ali unutar koje SAD očekuju da se avioni identifikuju, saopštio je NORAD.

Ruska ambasada u SAD nije odmah odgovorila na imejl u kome se traži komentar.

NORAD je saopštio da je broj takvih upada fluktuirao iz godine u godinu. Prosek je bio šest do sedam presretanja godišnje. Prošle godine je u zonu Aljaske došlo 26 ruskih aviona, a ove godine ih je bilo 25.

Često u takvim susretima, vojska daje fotografije ruskih ratnih aviona u pratnji bilo američkih ili kanadskih aviona, kao na primer tokom presretanja dva ruska i dva kineska aviona 24. jula. Međutim, nijedan nije pušten prošle nedelje, a portparolka NORAD-a, kanadska majorka Dženi Derenzis, odbila je da kaže da li su mlazni avioni umešani da presretnu ruske avione.

Američka obalska straža saopštila je u nedelju da je njen brod za državnu bezbednost, 418 stopa (127 metara) Straton, bio u rutinskoj patroli u Čukotskom moru kada je pratio četiri broda Ratne mornarice Ruske Federacije oko 96 kilometara severozapadno od Point Houpa, Aljaska.

Ruski brodovi, koji su uključivali dve podmornice, fregatu i tegljač, prešli su pomorsku granicu u vode SAD kako bi izbegli morski led, što je dozvoljeno međunarodnim pravilima i običajima.

Pre dve godine, brod američke obalske straže oko 137 kilometara severno od ostrva Kiska na Aljasci u Beringovom moru naišao je na tri kineska i četiri ruska pomorska broda koji su plovili u jednoj formaciji.

Rajder, portparol Pentagona, rekao je da je nedavni skok „nešto na šta ćemo nastaviti da pazimo, ali ne predstavlja pretnju iz naše perspektive“.

Saliven je pozvao na veće vojno prisustvo u Aleutima, dok se zalagao za to da SAD snažno odgovore ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i kineskom predsedniku Si Đinpingu.

„U protekle dve godine videli smo zajedničke rusko-kineske vazdušne i pomorske vežbe kod naših obala i kineski špijunski balon kako lebdi iznad naših zajednica“, rekao je Salivan u saopštenju od utorka. „Ovi eskalirajući incidenti pokazuju kritičnu ulogu koju Arktik igra u nadmetanju velikih sila između SAD, Rusije i Kine.

Saliven je rekao da bi američka mornarica trebalo da ponovo otvori svoju zatvorenu bazu u Adaku, koja se nalazi u Aleutima. Pomorsko vazdušno postrojenje Adak zatvoreno je 1997. godine.