Trudeau se suočava s pitanjima o vođstvu nakon gubitka dopunskih izbora u Montrealu

Trudeau se suočava s pitanjima o vođstvu nakon gubitka dopunskih izbora u Montrealu

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je da ostaje fokusiran na budući rad nakon što su vladajući liberali pretrpeli još jedan poraz na dopunskim izborima. Gubitak u izbornom okrugu LaSalle–Émard–Verdun u Montrealu, nekadašnjem uporištu liberala, postavlja dodatna pitanja o Trudeauovoj sposobnosti da predvodi stranku na narednim saveznim izborima.

Na izborima održanim u ponedeljak, kandidat Bloka Québécois, Louis-Philippe Sauvé, osvojio je 28% glasova, tesno pobedivši liberalnog kandidata Lauru Palestini, koja je dobila 27,2% glasova, zaostavši samo 248 glasova iza pobednika. Nova demokratska partija (NDP) je završila treća sa 26,1%. Ovo je drugi gubitak za liberale u nekada sigurnim izbornim okruzima u poslednja tri meseca, nakon što su u junu izgubili izbore u Toronto–St. Paul’s.

Stručnjaci ukazuju na to da je ovaj poraz veliki udarac za liberale. Daniel Béland, profesor političkih nauka na Univerzitetu McGill, izjavio je da su liberali izgubili skoro 16 procentnih poena u odnosu na rezultate iz 2021. godine. Dok neki u stranci izražavaju zabrinutost i pozivaju na Trudeauovo povlačenje, Béland ne očekuje da će premijer napustiti svoje mesto pre sledećih izbora, zakazanih za narednu jesen.

Ovaj gubitak dodatno komplikuje politički pejzaž u Kanadi, gde najnovije ankete pokazuju značajnu prednost federalnih konzervativaca nad liberalima. Uz nedavne tenzije sa NDP-om i pozive konzervativnog lidera Pierrea Poilievrea za izglasavanje nepoverenja, spekuliše se o mogućim vanrednim izborima. Trudeau i njegova stranka sada se suočavaju sa izazovom kako da pridobiju podršku građana i opozicionih partija u turbulentnom političkom okruženju.