FBI istražuje sumnjive pakete poslate izbornim zvaničnicima u najmanje 8 država

FBI istražuje sumnjive pakete poslate izbornim zvaničnicima u najmanje 8 država

FBI i američka poštanska služba trenutno istražuju sumnjive pakete koje su poslali ili primili izborni zvaničnici u najmanje osam država. Međutim, nije bilo neposrednih izveštaja koji ukazuju na to da bilo koji od paketa sadrži opasne materijale. Najnoviji paketi poslati su izbornim zvaničnicima u Masačusetsu i Misuriju, izvestile su vlasti. Izborna kancelarija državnog sekretara Misurija primila je sumnjivi paket iz nepoznatog izvora, rekao je portparol Džodon Čejni. On je napomenuo da su poštanski radnici rukovali paketom, a povređenih nije bilo.

Ovo je drugi slučaj u protekloj godini kada su sumnjivi paketi poslani izbornim zvaničnicima u više državnih kancelarija. Nedavna zabrinutost javlja se jer je prevremeno glasanje počelo u nekoliko država manje od dva meseca pre izbora sa visokim ulozima za predsednika, Senat, Kongres i ključne državne kancelarije širom zemlje, što je izazvalo poremećaje u ionako napetoj sezoni glasanja.

Lokalni izborni direktori povećavaju bezbednost kako bi zaštitili svoje osoblje i biračka mesta, istovremeno osiguravajući da glasački listići i procedure glasanja ostanu nepromenjeni. FBI je u utorak obavestio kancelariju sekretara Komonvelta Masačusetsa da su istražitelji poštanskih službi identifikovali sumnjivu kovertu dostavljenu u zgradu u kojoj se nalaze državne kancelarije. Paket je presretnut i izolovan, rekli su državni zvaničnici. Nijedan zaposleni iz kancelarije sekretara Komonvelta nije imao kontakt sa kovertom, koja je sada u rukama FBI.

Paketi punjeni prahom poslati su u ponedeljak državnim sekretarima i državnim izbornim kancelarijama u Ajovi, Kanzasu, Nebraski, Tenesiju, Vajomingu i Oklahomi, što je dovelo do evakuacije u Ajovi, Oklahomi i Vajomingu. Hazmat timovi u nekoliko država brzo su utvrdili da je materijal bezopasan. Istragu su vodili FBI i poštanske vlasti.

Zvaničnici u Oklahomi su naveli da materijal poslat državnoj izbornoj kancelariji sadrži brašno. Zvaničnici Vajominga još nisu potvrdili da li je materijal koji je tamo poslat bio opasan. „Imamo posebne protokole za ove situacije“, rekao je državni sekretar Ajove Pol Pejt u izjavi nakon evakuacije šestospratnice Lucas State Office Building u Des Moineu. „Odmah smo prijavili incident po našim protokolima.

Državna poslovna zgrada u Topeki, Kanzas, evakuisana je zbog sumnjive pošte poslate i državnom sekretaru i državnom tužiocu, saopštila je portparolka patrole na autoputevima Kanzasa Ejpril M. Mekolum. Ekipe vatrogasne službe Topeke pronašle su nekoliko komada pošte sa nepoznatom supstancom, iako terenski testovi nisu otkrili nikakve opasne materije, rekla je portparolka Rouzi Nikols. Nekoliko zaposlenih u obe kancelarije je izloženo i podvrgnuto je kontroli zdravlja, dodala je ona.

U Oklahomi, Državni izborni odbor je poštom primio sumnjivu kovertu sa dokumentom na više stranica i belom praškastom supstancom, rekao je portparol agencije Miša Mor u mejlu Asošijeted presu. Patrola autoputa Oklahome, koja je nadgledala obezbeđenje Kapitola, obezbedila je kovertu. Testiranje je pokazalo da je supstanca brašno, potvrdio je Mohr.

Državni službenici u poslovnoj zgradi u blizini Kapitola Vajominga u Čejenu poslati su kući na dan čekanja na testiranje bele supstance koja je poslata kancelariji državnog sekretara.

Sumnjiva pisma poslata su izbornim kancelarijama i vladinim zgradama u najmanje šest država prošlog novembra, uključujući istu zgradu u Kanzasu koja je primila sumnjivu poštu u ponedeljak. Dok su neka od pisama sadržavala fentanil, čak je i netoksična sumnjiva pošta odlagala prebrojavanje glasačkih listića na nekim lokalnim izborima.

Jedna od ciljanih kancelarija bila je u okrugu Fulton, Džordžija, najvećoj jurisdikciji za glasanje u jednoj od ključnih država. Četiri okružne izborne kancelarije u državi Vašington morale su biti evakuisane jer su izborni radnici obrađivali glasačke listiće, odlažući prebrojavanje glasova.

Pisma su podstakla izborne radnike širom zemlje da nabave zalihe leka naloksona za otklanjanje predoziranja.

Izborne kancelarije širom Sjedinjenih Država preduzele su korake da povećaju bezbednost svojih zgrada i zaštite radnike usred talasa uznemiravanja i pretnji nakon izbora 2020. i lažnih tvrdnji o nameštanju.