Završeni bilateralni razgovori u Briselu, očekuje se nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Završeni bilateralni razgovori u Briselu, očekuje se nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Sastanak delegacije Beograda, predvođene direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem, sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom završen je u Briselu. Nakon ovih bilateralnih razgovora, očekuje se novi krug pregovora, dok još nije poznato da li će se održati trojni sastanak.

Prethodno je i delegacija Prištine, predvođena Besnikom Bisljimijem, održala sastanak sa Lajčakom. Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će se na ovim sastancima razgovarati o napretku u primeni Ohridskog sporazuma i drugim pitanjima koja utiču na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Prema izvorima iz Tanjuga, Beograd je predložio da se na dnevnom redu nađu pitanja poput mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici i formiranja Zajednice srpskih opština. Dijalog dolazi nakon niza jednostranih poteza Prištine, uključujući najavu otvaranja mosta na Ibru i blokiranje rada srpskih institucija na severu pokrajine.

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača održan je početkom jula, a Lajčak je u međuvremenu posetio Beograd i Prištinu radi pripreme novih pregovora.