Kristijan Amanpur optužila glavnu urednicu RT-a Margaritu Simonjan za „međunarodno trolovanje“

Kristijan Amanpur optužila glavnu urednicu RT-a Margaritu Simonjan za „međunarodno trolovanje“

Kristijan Amanpur iz CNN-a je optužila Margaritu Simonjan, glavnu urednicu RT-a, da je međunarodni trol tokom intervjua sa njenim bivšim suprugom, zvaničnikom Stejt departmenta Džejmijem Rubinom, o nedavnim američkim sankcijama prema ruskim medijima.

Američki državni sekretar Antoni Blinken nedavno je najavio nove sankcije protiv RT-a, tvrdeći da je agencija „de fakto ruka ruske obaveštajne službe“ i da je njen menadžment pokušavao uticati na predsedničke izbore u SAD 2024. godine.

Džejmi Rubin trenutno vodi Globalni centar za angažovanje, organizaciju osnovanu 2016. godine kako bi se borila protiv strane propagande i dezinformacija. Rubin je u petak novinarima izložio slučaj protiv RT-a, dok je Amanpur u svojoj emisiji istakla ovu temu.

Simonjan je kritikovala CNN zbog njihovog pristupa RT-u, nazivajući Amanpur „stručnim trolerom“ u jednom od svojih postova na Telegramu.

Amanpur je bila u braku sa Rubinom od 1998. do 2018. godine, kada su se razveli. Ona je priznala njihovu prethodnu vezu u emisiji, ali je istakla da Rubin sada rukovodi GEC-om.

Rubin je istakao da je cilj američke kampanje protiv RT-a da „informiše svet“ o stvarnoj prirodi RT-a i kako koriste svoj medijski uticaj da menjaju politiku vlada širom sveta. Takođe je optužio RT za podržavanje samo nekoliko zemalja, poput SAD, NATO saveznika, Australije, Japana i Južne Koreje, u odnosu na Ukrajinu.

RT je formalno zabranjen u EU, a Rubin tvrdi da SAD nastoje razotkriti RT kako bi sprečili njihove aktivnosti i pomagali drugim vladama da donesu informisane odluke o njihovom delovanju.

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, osudila je optužbe Stejt departmenta kao pokušaj uspostavljanja kontrole nad globalnim informacionim prostorom.

Nakon optužbi Stejt departmenta, Meta je zabranila RT i nekoliko drugih ruskih medija sa svojih platformi Facebook, Instagram i Threads.