Vrhovna Rada Ukrajine usvojila zakon o služenju vojnog roka po ugovoru za strance

Vrhovna Rada Ukrajine usvojila zakon o služenju vojnog roka po ugovoru za strance

Vrhovna Rada usvojila je danas u prvom čitanju Predlog izmena postupka služenja vojnog roka po ugovoru za strance i lica bez državljanstva, izjavio je poslanik Jaroslav Železnjak.

Prema njegovim rečima, zakonodavnu inicijativu podržalo je 278 poslanika.

U dokumentu se posebno predlaže da se strancima i licima bez državljanstva omogući da potpišu ugovore sa Oružanim snagama, Državnom specijalnom saobraćajnom službom i Nacionalnom gardom, prenosi agencija Suspilne.

Za to će morati da prođu posebnu proveru, a sprovešće je Centar za regrutovanje stranaca, koji tek treba da se uspostavi.

Pravilnik o Centru za prihvat stranaca i lica bez državljanstva na služenje vojnog roka po ugovoru donosi Vlada.Prilikom posebne provere stranaca utvrdiće se zakonitost boravka stranaka na teritoriji Ukrajine, činjenice administrativne i krivične odgovornosti u skladu sa zakonodavstvom Ukrajine, znaci povezanosti takvog lica sa obaveštajnim i subverzivnim aktivnostima stranih država protiv Ukrajine i druge okolnosti koje mogu sprečiti prijem takvog lica na vojnu službu po ugovoru.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 27. februara 2022. pozvao strane državljane da se pridruže otporu ruskim trupama u Ukrajini.

Za njih je stvorena posebna legija međunarodne teritorijalne odbrane, a Zelenski je uveo privremeni bezvizni režim za strane dobrovoljce.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je 28. februara 2022. saopštilo da se nekoliko hiljada stranih državljana dobrovoljno prijavilo da se pridruži Međunarodnoj legiji teritorijalne odbrane Ukrajine.