SAD izražavaju frustraciju izraelskom vojskom zbog napada u Gazi

SAD izražavaju frustraciju izraelskom vojskom zbog napada u Gazi

Američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama optužio je izraelsku vojsku za napade na škole, humanitarne radnike i civile u Gazi, izražavajući frustraciju SAD zbog postupaka svog saveznika tokom rata. Izraelske vlasti tvrde da ciljaju militante Hamasa, koji se koriste civilima kao zaštitom. Kritike su upućene zbog napada na školu pretvorenu u sklonište, gde su stradali i zaposleni UNRVA. Generalni sekretar UN pozvao je na nezavisnu istragu.

Sjedinjene Države zahtevaju od Izraela promene u vojnim operacijama kako bi se zaštitili civili i humanitarni objekti. Takođe, izražena je zabrinutost zbog nedavnih incidenata, uključujući smrt tursko-američkog aktiviste. Hitno je potrebno postići sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Gazi.

Viši koordinator UN-a za humanitarnu pomoć u Gazi opisuje situaciju kao „pakao na Zemlji“ za preko 2 miliona ljudi. Izraelska ofanziva rezultirala je velikim brojem žrtava, a humanitarne operacije su ometane različitim izazovima. Izraelski ambasador ističe napore zemlje u pružanju pomoći, dok se istovremeno ukazuje na probleme pristupa i bezbednosti za humanitarne radnike.