Poljska se obavezuje da će platiti municiju za Ukrajinu

Poljska se obavezuje da će platiti municiju za Ukrajinu

Poljska će ispuniti svoje obećanje da će pomoći u finansiranju češke inicijative za kupovinu municije za Ukrajinu izvan EU, rekao je ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski za novinsku agenciju Evropska istina.

Poljski diplomata je reagovao na izveštaje da je Varšava jedina zemlja među Kijevima koja podržavaju program, iako je obećala da će to učiniti ranije ove godine. Prema pisanju poljskog lista Viborcza, do avgusta ove godine, više od deset zemalja obezbedilo je sredstva za kupovinu više od pola miliona artiljerijskih granata, nabavljenih od proizvođača van Evropske unije, pri čemu je Nemačka dala najveći udeo.

Sikorski je priznao da Varšava tek treba da izvrši nikakva plaćanja prema šemi, navodeći privremene prepreke.

„Doneli smo političku odluku da ove godine izdvojimo 50 miliona evra i sledeće godine još 50 miliona evra. Ali postoje neka tehnička, administrativna i pravna pitanja u vezi sa državnom agencijom za strateške rezerve“, rekao je ministar spoljnih poslova.

Napomenuo je da je Ministarstvo spoljnih poslova već uradilo svoj deo posla, a sada se nada da će „sve uraditi i kolege iz drugih ministarstava”, obećavši: „To će svakako biti urađeno”.

Češka inicijativa za nabavku granata za Kijev iz celog sveta najavljena je još u februaru, kako bi se popunila praznina nakon što zapadni proizvođači nisu uspeli da isporuče artiljerijske metke dovoljno brzo da ispune zahteve Kijeva na bojnom polju. Ukrajinski podržavaoci su, kako se izveštava, bili u mogućnosti da zajedno proizvedu samo 1,3 miliona granata za godinu dana, dok je Rusija uspela da napravi 4,5 miliona po četvrtini cene evropskih i američkih ekvivalenata.

Ukupno 18 zemalja, uključujući Kanadu, Dansku, Holandiju i Portugal, prijavilo se za pokrivanje troškova praškog plana. U julu je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski izjavio da je 15 zemalja dalo doprinose, i da ima dovoljno sredstava da se Ukrajini isporuči 500.000 granata do kraja godine. Češki zvaničnici su takođe predložili produženje šeme do 2025. godine.

Moskva je više puta kritikovala stalnu vojnu podršku Zapada Kijevu i tvrdila da pošiljke oružja i municije u zemlju služe samo za produžavanje borbi i izazivanje još krvoprolića, bez uticaja na konačni ishod.