Tramp optužuje demokrate za „inspiraciju“ pokušaja atentata, dok kampanja za 2024. ulazi u kritičnu fazu

Tramp optužuje demokrate za „inspiraciju“ pokušaja atentata, dok kampanja za 2024. ulazi u kritičnu fazu

Donald Tramp je u ponedeljak tvrdio da su komentari predsednika Džoa Bajdena i potpredsednice Kamale Haris o njemu kao pretnji demokratiji podstakli najnoviji pokušaj atentata na njegov život. Ove optužbe dolaze uprkos Trampovoj istoriji zapaljive retorike i poziva na zatvaranje ili krivično gonjenje njegovih političkih protivnika.

Predsednička kampanja 2024. godine postala je jedna od najturbulentnijih u američkoj istoriji, sa izborima udaljenim svega 50 dana. Tramp je pohvalio Tajnu službu za zaštitu nakon incidenta na Floridi, ali je odmah okrivio političke rivale za podsticanje nasilja protiv njega. U isto vreme, Bajden je pozvao na smanjenje političkih tenzija i zahvalio se Tajnoj službi na zaštiti bivšeg predsednika.

Pokušaj atentata prati prošlonedeljni incident u Pensilvaniji, gde je Tramp bio pogođen metkom tokom mitinga. Dok vlasti istražuju motive napadača u oba slučaja, Tramp tvrdi da su napadi politički motivisani, okrivljujući demokrate za podsticanje tenzija.

Ovi incidenti dodatno su zaoštrili atmosferu kampanje, koja je već opterećena pravnim izazovima i burnom retorikom. Kako se izbori približavaju, zabrinutost raste zbog političkog nasilja i retorike koja doprinosi podelama u zemlji.