Zelenski o operaciji Kursk: Svakog dana delujemo tačno kako je planirano

Zelenski o operaciji Kursk: Svakog dana delujemo tačno kako je planirano

Predsednik Vladimir Zelenski je danas imao seriju razgovora sa glavnokomandujućim Aleksandrom Sirskim u vezi sa trenutnom situacijom duž linija fronta, posebno fokusirajući se na sektore Kurahovo i Pokrovsk, kao i na oblast Kursk u Rusiji. Informaciju je saopštio putem video poruke.

Zelenski je istakao da je veći deo dana bio posvećen vojnim pitanjima, uključujući dug razgovor sa glavnokomandujućim Sirskim na početku dana, kao i ponovni sastanak kasnije radi analize dnevnih rezultata. Prema predsednikovim rečima, tokom dana je bilo preko stotinu borbi duž fronta, s najvećim intenzitetom sukoba u sektorima Kurahovo i Pokrovsk, gde se ukrajinske snage bore za svoje položaje.

Zelenski je istakao da se operacija u oblasti Kursk odvija prema planu svakodnevno, izražavajući zahvalnost brigadama i jedinicama na koordinisanim akcijama i izdržljivosti. Dodatno, predsednik je najavio potpisivanje niza ukaza o dodeli državnih priznanja ukrajinskim vojnicima, posebno onima koji su učestvovali u Kurskoj operaciji.

Tokom dana je zabeleženo ukupno 99 borbenih okršaja duž linija fronta, sa borbama koje i dalje traju na sedam pravaca, pri čemu je najnapetija situacija i dalje prisutna u sektoru Kurahov.