Opozicija Venecuele poziva SAD da ponište licence energetskim kompanijama kako bi izvršili pritisak na Madura

Opozicija Venecuele poziva SAD da ponište licence energetskim kompanijama kako bi izvršili pritisak na Madura

Glavna opoziciona koalicija Venecuele zatražila je od Sjedinjenih Američkih Država da povuku licence koje omogućavaju kompanijama poput Chevrona da posluju u zemlji. Ovaj apel dolazi u okviru nastojanja opozicije da izvrši pritisak na predsednika Nikolasa Madura kako bi se pregovaralo o njegovom povlačenju sa vlasti. Zahtev su izneli savetnici kampanje Edmunda Gonzalesa Urutije i opoziciona liderka Marija Korina Mačado, koji tvrde da su pobedili na izborima održanim 28. jula, uprkos proglašenju Madura za pobednika od strane nacionalnih izbornih vlasti.

Opozicija tvrdi da američke dozvole omogućavaju Maduru da „normalizuje de fakto diktaturu“ u zemlji. Chevron, najveća američka naftna kompanija koja posluje u Venecueli, dobila je licencu od američke administracije nakon što su prošle godine pokrenuti pregovori između Madurove vlade i opozicije. Iako su sankcije Venecueli delimično ukinute u oktobru 2023. kako bi se olakšao napredak ka slobodnim i poštenim izborima 2024. godine, opozicija sada smatra da takva olakšanja samo pomažu Madurovoj vlasti.

Venecuelanske izborne vlasti su proglasile Madura pobednikom nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mesta 28. jula, ali nisu objavile detaljne rezultate glasanja, tvrdeći da je njihov sajt bio hakovan. Gonzales i Mačado, međutim, tvrde da poseduju dokaze o svojoj pobedi i da su objavili rezultate sa dve trećine elektronskih glasačkih mašina kako bi pokazali da je Maduro izgubio. Globalna osuda zbog nedostatka transparentnosti dovela je do revizije rezultata od strane visokog suda Venecuele, koji je potvrdio Madurovu pobedu.

Opozicija se sada zalaže za ukidanje američkih licenci za energetske kompanije kao način da se izvrši dodatni pritisak na Madura. „Želimo da se one ukinu… ovo je spas režimu,“ rekao je opozicioni savetnik Rafael de la Kruz. Prema njegovim rečima, prisustvo međunarodnih naftnih kompanija omogućava Maduru da zadrži kontrolu nad zemljom i izbegne pritiske za političke promene.

U međuvremenu, u američkom Kongresu je uveden zakon kojim se zabranjuju američka ulaganja u venecuelanski naftni sektor i uvode vizna ograničenja za sadašnje i bivše zvaničnike Madurove vlade. Takođe su uvedene rezolucije koje priznaju Gonzalesovu pobedu na izborima. Gonzales, koji je bivši diplomata, nedavno je napustio Venecuelu i otišao u egzil u Španiju nakon što je protiv njega izdat nalog za hapšenje.

Ministarstvo finansija SAD je prošle nedelje uvelo dodatne sankcije protiv 16 visokih Madurovih zvaničnika, optužujući ih za ometanje glasanja i kršenje ljudskih prava, čime se dodatno pojačava pritisak na Madurov režim.