Ruske trupe su za samo jedan dan upotrebile 128 vođenih vazdušnih bombi

Ruske trupe su za samo jedan dan upotrebile 128 vođenih vazdušnih bombi

Ruski vojni avioni su tokom jednog dana izvršili 128 napada vođenim vazdušnim bombama na teritoriji Ukrajine, saopštio je predsednik Vladimir Zelenski u video obraćanju. Napadi su rezultirali ozbiljnim posledicama u Harkovu, gde se i dalje odvija spasilačka operacija.

Zelenski je istakao da su materijalne štete značajne, navodeći da je jedna od ruskih bombi pogodila stambenu zgradu izazivajući požar i urušavanje plafona. Ukupno četiri avionske bombe su upotrebljene u napadu na Harkov, pri čemu su tri bile usmerene ka selima u okolini.

Pored Harkova, napadi su zahvatili i Sumsku i Donjecku oblast. Zelenski je naglasio da se svakodnevno sprovodi veliki broj ovakvih vazdušnih napada, ističući da je neophodno sistemsko rešenje za suprotstavljanje takvom teroru. On je istakao važnost dugodometnih sposobnosti kako bi se uništili ruski vojni avioni još u njihovim bazama.

Ukrajinski predsednik je apelovao na međunarodnu zajednicu, posebno Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku i Italiju, da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se spasio život građana Ukrajine. Napadi poput onih na Harkov, Sumsku i Donjecku oblast, naglašavaju potrebu za dugodometnim kapacitetima i odlučnim akcijama međunarodnih partnera.

U nedelju popodne, ruski avioni su napali Harkov, nanevši ozbiljne povrede 41 osobi, među kojima su i deca.