SZO označava ograničeno testiranje na mpoks u epicentru DRC

SZO označava ograničeno testiranje na mpoks u epicentru DRC

Ograničeni kapaciteti održavaju pokrivenost Mpoks testiranjem niskom u DR Kongu – epicentru međunarodne vanredne situacije – saopštila je Svetska zdravstvena organizacija u subotu u svom najnovijem izveštaju o situaciji.

„Pokrivenost testiranjem u Demokratskoj Republici Kongo i dalje je niska, zbog ograničenog kapaciteta testiranja“, navodi se u ažuriranju zdravstvene agencije UN.

Rečeno je da je omjer smrtnosti slučajeva mipoksa u DRC-u 2024. bio 0,5 posto među potvrđenim slučajevima – ili 25 smrtnih slučajeva od 5.160 slučajeva – i 3.3 posto među sumnjivim slučajevima, testiranim i neprovjerenim – ili 717 smrtnih slučajeva među 21.835 slučajeva.

„Zbog ograničenog pristupa laboratorijskom testiranju u udaljenim oblastima, samo oko 40 odsto svih sumnjivih slučajeva je testirano 2024. godine (u odnosu na devet odsto 2023.), a među njima je oko 55 odsto bilo pozitivno“, saopštila je SZO.

Rečeno je da su tri zemlje koje su prijavile najviše sumnjivih slučajeva u godini do 8. septembra bile DRC, a zatim Burundi (1.489 sumnjivih slučajeva, bez smrtnih slučajeva) i Nigerija (935 sumnjivih slučajeva, bez smrtnih slučajeva).

Postoje dve klade mpoksa, svaka sa a i b subkladama.

SZO je saopštila da klade i njihove subklade kruže u različitim geografskim oblastima i da utiču na različite populacije – i da su stoga potrebni „prilagođeni i lokalno prilagođeni odgovori na epidemiju“.

SZO je 14. avgusta proglasila međunarodno vanredno stanje zbog mpoksa, zabrinuta zbog porasta slučajeva novog soja Clade 1b u DRC-u koji se proširio na obližnje zemlje.

U DRC-u, Clade 1b je otkriven uglavnom u istočnim provincijama Južni Kivu i Severni Kivu, sa dodatnim slučajevima u provinciji glavnog grada Kinšase.

Trenutni kapacitet sekvenciranja u DRC-u je „ograničen, a distribucija klade bi mogla biti šira od onoga što je trenutno poznato“, rekla je SZO.

Clade 1b je takođe otkriven u istočnim susedima DRC-a, Burundiju, Ruandi i Ugandi, plus Keniji. Pored toga, jedan slučaj je otkriven u Švedskoj i još jedan na Tajlandu.

Gledajući globalnu dostupnost vakcine, SZO je rekla da je više od 3,6 miliona doza obećano za globalni odgovor, uključujući više od 620.000 doza MVA-BN vakcine od strane evropskih zemalja, Sjedinjenih Država i proizvođača Bavarian Nordic.

U međuvremenu, Japan je obećao tri miliona doza vakcine LC16.

Do danas je u Kinšasu isporučeno 265.000 MVA-BN doza, dok je 10.000 otišlo u Nigeriju.