Sapunice kao alat za mir: Kako narativne intervencije mogu pomoći u sprečavanju međugrupnog nasilja

Sapunice kao alat za mir: Kako narativne intervencije mogu pomoći u sprečavanju međugrupnog nasilja

Istraživanje sa Northern Illinois University otkriva da sapunice, poznate po svojim skandalima i dramatičnim zapletima, mogu imati iznenađujuće pozitivne efekte na prevenciju međugrupnog nasilja u sukobima. Rezarta Bilali, vanredni profesor psihologije na NIU Steinhardt School of Culture, Education and Human Development, u svom najnovijem radu opisuje kako narativne intervencije, poput radio sapunica, mogu oblikovati društvene norme i promovisati razumevanje među različitim grupama.

Bilali je analizirala upotrebu narativnih intervencija u postgenocidnoj Ruandi, Burkini Faso i Demokratskoj Republici Kongo, i otkrila da ovakvi medijski alati mogu igrati ključnu ulogu u smanjenju nasilja i promovisanje pomirenja. Na primer, u Ruandi je radio sapunica „Musekeveia“ koja je prikazivala priču o zemljišnim sporovima i pomirenju, povećala poverenje među zajednicama. Slični rezultati su zabeleženi u Burkini Faso, gde je 12-nedeljna radio drama pomogla u smanjenju opravdanja za nasilje i povećanju saradnje sa snagama bezbednosti.

Bilali identifikuje sedam psiholoških mehanizama koje narativne intervencije koriste za ostvarivanje društvenih i individualnih promena, i napominje da ove strategije često funkcionišu zajedno, stvarajući kompleksan uticaj na ponašanje i stavove. Iako su rezultati pozitivni, istraživanje pokazuje da narativi u postkonfliktnim sredinama mogu biti efikasniji od onih tokom aktivnih sukoba, jer prekomerni prikazi rata mogu dodatno opteretiti učesnike.

„Postoje društveno-politički konteksti koji mogu uticati na efikasnost narativnih intervencija. Međutim, ove intervencije su pokazale blagotvoran uticaj i treba ih i dalje koristiti kao alat za stvaranje pozitivnih promena među grupama u sukobu“, zaključuje Bilali. Njen rad, objavljen u European Review of Social Psychology, naglašava potencijal sapunica kao neobičnog, ali moćnog sredstva za socijalnu promenu i mir.