Nova onkološka bolncia gradiće se po francuskim standardima, plan radila francuska kompanija

Nova onkološka bolncia gradiće se po francuskim standardima, plan radila francuska kompanija

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Milan Žegarac izjavio je da će se nova ustanova za onkologiju graditi po francuskim standardima i da će to biti moderna bolnica kojom bi se uvećali kapaciteti za 25 odsto.

Žegarac je za današnju Politiku rekao da preliminarne informacije govore da bi realizacija izgradnje ustanove mogla da traje oko tri godine, kao i da je Francuska među vodećim zemljama u toj oblasti.

„Predviđeno je da su tu leče ljudi iz cele Srbije, a potencijalno i pacijenti iz okruženja, prevashodno iz Republike Srpske, kao i okolnih zemalja“, rekao je Žegarac.

Kazao je da će se zgrada nalaziti na prostoru ispod sadašnjeg kliničkog centra i Medicinskog fakulteta u Beogradu, te da će se ona nalaziti pored objekta „Tiršova 2“ kako bi deca obolela od malignih bolesti mogla da se dovode u taj novi institut.

Prema njegovim rečima, planirano je da se nabave novi aparati za zračenje, najsavremenije, nove dijagnostičke mašine i sve ono što postoji, a što je sada trend i što je standard u razvijenom svetu.

„Plan za izgradnju bolnice radila je najveća agencija, francuska kompanija APHP, koja rukovodi sa 39 državnih bolnica u Parizu. To je državna kompanija koja je učestvovala zajedno sa nama u pravljenju plana i medicinskog programa kako bi trebalo da izgleda nova moderna zgrada onkologije u Srbiji“, izjavio je Žegarac.

Politika podseća da je tokom posete Srbiji predsednika Francuske Emanuela Makrona, predsednik države Aleksandar Vučić najavio izgradnju „velike bolnice ili instituta za onkologiju, što će vredeti stotine miliona evra i što će biti značajno za građane u borbi protiv kancera“.