Tramp: Haris želi rat sa Rusijom

Tramp: Haris želi rat sa Rusijom

Republikanski kandidat za predsednika, Donald Tramp, upozorio je na potencijalni nuklearni sukob u slučaju pobede njegove protivnice, potpredsednice Kamale Haris, izjavivši da bi to moglo dovesti do rata sa Rusijom. Tramp je istakao svoju zabrinutost tokom predizbornog skupa u Las Vegasu, naglašavajući da su „nesposobni ljudi“ u Vašingtonu pretnja globalnom miru. Tvrdio je da je jedini sposoban da spreči takav scenario i obećao da će Amerikance sačuvati od potencijalnog Trećeg svetskog rata.

Tramp je naglasio da bi glas za Haris bio glas za rat sa Rusijom, tvrdeći da bi on kao predsednik okončao haos na Bliskom istoku i rešio sukob u Ukrajini. Kritikovao je Haris tvrdeći da bi ona vratila vojnu obavezu i izložila Amerikance nepotrebnom ratu.

Bivši američki predsednik je tvrdio da bi mogao za 24 sata okončati sukobe u Ukrajini kada bi se našao na vlasti, mada nije pružio konkretne detalje kako bi to postigao. Trampov potpredsednik, senator Džej D. Vens, je predložio mirovni plan koji uključuje stvaranje demilitarizovane zone oko linije kontakta u Ukrajini i garantovanje neutralnosti te zemlje prema Rusiji, što odražava jedan od ključnih ciljeva Rusije.

S druge strane, Haris je isticala svoje napore u podršci Ukrajini tvrdeći da je njen angažman, zajedno sa snabdevanjem oružjem, doprineo očuvanju nezavisnosti i slobode te zemlje do danas.