Simonjan optužuje Vašington za represiju medija i licemerje u vezi sa slobodom govora

Simonjan optužuje Vašington za represiju medija i licemerje u vezi sa slobodom govora

Vašington, prema rečima glavne urednice RT-a Margarite Simonjan, sprovodi represiju nad neistomišljenicima, koristeći svoju „slobodu govora“ samo za one koji podržavaju zvaničnu politiku i prate smernice američkih obaveštajnih službi. Ovo je istaknuto nakon najnovijeg sukoba sa ruskim medijima. Državni sekretar Entoni Blinken je najavio nove sankcije protiv RT-a, optužujući ih za učešće u tajnim aktivnostima uticaja i za delovanje kao produžena ruka ruske obaveštajne službe.

Prethodno, u septembru, SAD su uvele sankcije Simonjan i trojici visokih zvaničnika RT-a zbog navodnih pokušaja mešanja u izbore 2024. godine. Simonjan je naglasila da je ovo poslednji napad na ruske medije pokušaj da se suzi prostor informisanja pred izbore.

Ona je istakla da američka ideja slobodne štampe ne obuhvata sve, već samo odabrane, što čini da cela priča o slobodi i demokratiji na Zapadu izgleda licemerno. Simonjan je osporila tvrdnje Vašingtona o saradnji RT-a sa ruskim obaveštajnim službama, nazivajući ih primerom projekcije.

Simonjan je ukazala na to da način na koji američki mediji objavljuju procurele informacije od neimenovanih izvora iz obaveštajnih krugova ukazuje na njihove bliske veze sa obaveštajnim službama. Ona je dodala da mnoge fondacije i mediji u SAD imaju veze sa članovima obaveštajne zajednice, bilo kao njihovi članovi ili njihovi potomci.