Predsednička kampanja u Tunisu započela u senci nezadovoljstva i protesta

Predsednička kampanja u Tunisu započela u senci nezadovoljstva i protesta

U Tunisu je zvanično otpočela predsednička kampanja nakon što su građani izrazili svoje nezadovoljstvo situacijom u zemlji. Protesti su se odigrali u glavnom gradu, a učesnici su istakli ekonomske i političke probleme, kao i zabrinutost za građanske slobode. Kritike su upućene ka trenutnoj vlasti pod predsednikom Kaisom Saiedom, koji se priprema za reizbor.

Saied je došao na vlast 2019. godine obećavajući borbu protiv korupcije, ali tokom svog mandata susreo se sa kritikama zbog hapšenja novinara, aktivista i političkih protivnika. Nezaposlenost je i dalje visoka, posebno među mladima, a ekonomija se suočava sa izazovima. Saied je pokušao da mobilizuje pristalice populističkim retorikom, često optužujući migrante za probleme u zemlji.

Uoči predstojećih izbora, politička borba se zaoštrila. Protivnici Saieda su uhapšeni, suočeni sa istragama ili sprečeni da se kandiduju. Postoje optužbe za politički motivisane postupke izborne komisije. Građani su sve više zabrinuti za političku budućnost zemlje.

Izbori se očekuju 6. oktobra, a mnogi se pitaju u kom pravcu će Tunis krenuti. Mnogi su razočarani smerom u kojem se zemlja kreće nakon što su se nadali boljoj budućnosti nakon revolucije 2011. godine. Situacija u zemlji izaziva veliku zabrinutost među građanima.