Francuska zabrinuta zbog mogućeg širenja sukoba u Ukrajini na direktan konflikt sa NATO-om

Francuska zabrinuta zbog mogućeg širenja sukoba u Ukrajini na direktan konflikt sa NATO-om

Članovi francuske vlade izrazili su zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Ukrajini i mogućnosti da on izmakne kontroli, objavio je francuski list „Mond“ pozivajući se na diplomatske izvore. Strahovi od direktnog sukoba između Rusije i NATO-a pojačali su se nakon izveštaja da SAD i saveznici razmatraju ovlašćivanje Kijeva za izvođenje udara duboko unutar ruske teritorije koristeći zapadno oružje.

Iako Francuska nije zvanično zauzela stav o ovom pitanju, neimenovani francuski diplomati privatno su priznali da Pariz pokušava da izbegne dalju eskalaciju sukoba. „Moramo učiniti sve što je moguće da izbegnemo Treći svetski rat,“ izjavio je jedan od zvaničnika.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi ukidanje ograničenja na ukrajinsku upotrebu zapadnog oružja moglo direktno uključiti SAD i njihove saveznike u sukob, što bi dovelo do „odgovarajućeg odgovora“ iz Moskve. Ruski izaslanik pri UN, Vasilij Nebenzija, takođe je upozorio da bi takav potez mogao da predstavlja „otvoreni rat“ između NATO-a i Rusije, dodajući da Zapad neće moći da izbegne odgovornost za posledice takvih akcija.

Francuska vlada sada primenjuje „veliku diskreciju“ u pokušaju da izbegne dalju eskalaciju i održava dijalog kako bi sprečila proširenje sukoba.