Petković: Kurti koristi Rašića za „prljave poslove“ protiv Srba na Kosovu i Metohiji

Petković: Kurti koristi Rašića za „prljave poslove“ protiv Srba na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, optužio je premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, za korišćenje ministra za zajednice i povratak, Nenada Rašića, kao sredstvo za sprovođenje, kako kaže, „prljavih poslova“ protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Petković je izjavio da je Kurti navodno zadužio Rašića da najavi upade u srpske bolnice i škole, što je ocenio kao deo šire antisrpske kampanje sa ciljem stvaranja etnički čistog Kosova.

Petković tvrdi da je Rašić izdao svoj narod zbog položaja u Kurtijevoj administraciji i optužuje ga da je, u najtežem vremenu za Srbe na Kosovu i Metohiji, stao na stranu vlasti koja ima za cilj da Srba u toj regiji više ne bude. Takođe, Petković ističe da Rašićeva podrška može dovesti do uskraćivanja osnovnih prava srpskom stanovništvu, uključujući zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju poručio je srpskom narodu da će Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, pružiti još jaču podršku Srbima na Kosovu i Metohiji. On je obećao da će država osigurati da srpski građani ne ostanu bez lekova, zdravstvene zaštite, niti prava na obrazovanje, bez obzira na postupke Rašića i Kurtija.

Ovaj stav dolazi usred pojačanih tenzija i komplikovanih političkih odnosa između Beograda i Prištine, posebno u pogledu statusa i bezbednosti srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.