Zemlje G20 saglasne su da udruže napore u borbi protiv dezinformacija i postavljaju smernice za veštačku inteligenciju

Zemlje G20 saglasne su da udruže napore u borbi protiv dezinformacija i postavljaju smernice za veštačku inteligenciju

Grupa od 20 lidera složila se u petak da udruže napore u borbi protiv dezinformacija i da postave plan o veštačkoj inteligenciji dok se njihove vlade bore protiv brzine, obima i dometa dezinformacija i govora mržnje.

Ministri, koji su se ove nedelje okupili u Maseju, glavnom gradu severoistočne države Alagoas, istakli su u saopštenju potrebu da digitalne platforme budu transparentne i „u skladu sa relevantnim politikama i važećim pravnim okvirima“.

To je prvi put u istoriji G20 da grupa prepoznaje problem dezinformacija i poziva na transparentnost i odgovornost sa digitalnih platformi, rekao je za Asošijeted pres telefonom Žoao Brant, sekretar za digitalnu politiku u brazilskom predsedništvu.

Predstavnici G20 su se takođe složili da uspostave smernice za razvoj veštačke inteligencije, pozivajući na „etičku, transparentnu i odgovornu upotrebu veštačke inteligencije“, uz ljudski nadzor i poštovanje zakona o privatnosti i ljudskim pravima.

„Nadamo se da će to biti pomenuto u izjavi lidera i da će Južna Afrika nastaviti sa radom“, rekla je Renata Mieli, savetnica brazilskog ministarstva nauke, tehnologije i inovacija. Samit lidera G20 zakazan je za novembar u Rio de Žaneiru.

Mieli, brazilski pregovarač u radnoj grupi za veštačku inteligenciju, rekao je da postoje neslaganja između zemalja uključujući Kinu i Sjedinjene Države, ali je odbio da pruži detalje. Na kraju je, rekla je ona, prevladao konsenzus da najbogatije zemlje sveta treba da sarađuju na smanjenju globalne asimetrije u razvoju veštačke inteligencije.

Ovonedeljni sastanak održan je nakon Ks-ove zabrane u Brazilu, koju je naredio sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes nakon višemesečne svađe sa njegovim vlasnikom, tehnološkim milijarderom Elonom Maskom.

Od prošle godine, Ks se sukobio sa de Moraesom zbog oklevanja da blokira neke korisnike, uglavnom ekstremne desničarske aktiviste optužene za podrivanje brazilske demokratije. Musk je nazvao brazilsko pravosuđe diktatorom i autokratom zbog njegovih odluka koje utiču na njegove kompanije u Brazilu.

Brazil trenutno predsedava 20 vodećih bogatih i zemalja u razvoju, a predsednik Luiz Inasio Lula da Silva stavio je pitanja koja se tiču sveta u razvoju — kao što su smanjenje nejednakosti i reforma multilateralnih institucija — u središte svog dnevnog reda.